Една световна кинозвезда във Варна

Август 1936 г. Стотици летовници, изпълнили плажа, нетърпеливо очакват парахода “Фердинанд”, с който от Истанбул пристига знаменитата германска актриса Лилиан Дийц. Тържественото посрещане ще бъде на украсения със зеленина централен мостик, до който тя ще достигне със специална моторница.

Настъпва дългоочакваният час, звездата вече е тук. Посреща я лично директорът на Курортно стопанство г-н Алексиев с букет карамфили  и с приветствието “Добре дошла във Варна”. Аплодисментите не стихват, всеки иска да я види отблизо, да се докосне до героинята от прожектираните филми “Светът е твой” и “Песен на слънцето”. Настанена е в хотел “Сплендид” и ще гостува около седмица.

На следващия ден вестник “Варненска поща” пише: “Въпросите към нея не стихваха. Едни я молеха за парична помощ, други за автограф, за напътствия как да станат филмови актьори или просто да се запознаят. Фотоателиетата също са в акция, предлагат рекламни снимки от роли на Лилиан Дийц и други знаменитости от световния екран. Много граждани й поднесоха подаръци, сред които разкошен костюм от трико. Интересен е фактът, че тя предпочете плажа на “Карантината” и обядва в лятната детска колония на Дружеството за народно здраве.”

И вестник “Варненски новини” отразява посещението на красивата актриса. На въпроса какви са впечатленията й от България, тя отговаря:

“Много любезен народ и много хубава земя, със зелени полета и много слънце. И още нещо много ми хареса във вашите мъже, те са стройни, снажни като Богове. Най-много ми харесва Варна: тя лежи на брега на едно море, което ми напомня синия Рейн. Имате и хубави жени, истински, природно хубави. Възнамерявам да снема един филм във вашата хубава земя”.

Вечерта на 6 август е паметна за щастливците с билети за филма “Песен на слънцето” в лятно кино “Глория Палас”. Немалко са заели места по близките дървета, по прозорци, балкони и огради на съседни къщи. През големия антракт на прожекцията Лилиан Дийц изпълнява шлагери от филмите “Мазурка”, “Не ме забравяй”, “Когато си млад, светът е твой” и “Русата красавица”. Публиката е във възторг, цветя летят към сцената, блъсканицата за автографи е впечатляваща.

С това завършва гостуването на филмовата звезда във Варна, оставило приятни спомени сред почитателите на киното.

Споделете