In memoriam. Херман Шкорпил

На 25 юни 1923 г. внезапно умира Херман (Хермин) Шкорпил (Вацлав Херменгилд Шкорпил).

Във вестник “Северна поща” от 29 юни 1923 г. е публикувано съобщението:

“На 25 юний т. г. престана да тупти едно велико сърце.

В лицето на покойния Хермин Шкорпил България – българския народ и учащата се младеж виждаше неуморимия труженик в областта на науката и археологическото дело.

Той работи непрекъснато 26 години като учител-археолог и вещ ратник на перото и даде много ценни трудове, които ще останат вечни паметници в младата археологична мисъл, за младата в това направление България.

Семейната къща на Шкорпилови във Варна

Хермин Шкорпил е роден в 1855 г. на 8 февруарий в градеца Високе Мито (Чехия). Завършил своето гимназиално образование в родния си град, след това университета и техническата школа в Прага и Лайпциг, той напуща своята родина завинаги, за да се отдаде напълно в своите археологически изследвания, и се преселва в България.

До последния ден на своя живот той работи неуморно като вещ археолог и запозна цялото славянство и чуждия свят с българския народ във всяко отношение.

Погребението на Х. Шкорпил

Със загубата на Хермин Шкорпил варненци и цялото славянство, па даже и целия учен свят, губят една звезда, която осветяваше пътя на археологическата мисъл.

Угасна светилникът, но той ще свети по-силно и ще съгрява сърцата на всички ония, които го познаваха, и за които беше тъй полезен и нужен.

Редакцията изказва дълбоко своите съболезнования към опечалените семейства Шкорпилови и скърби за голямата загуба, която претърпя българския народ в лицето на великия покойник.

Гроба на Х. Шкорпил на Джанавара

Поклон пред неговите тленни останки!”

На 27 юни целият град изпраща Хермин Шкорпил до последното му жилище, което по желание на покойника, се намира на Джанавар тепе, недалеч от разкопките на християнската базилика от XIV век, открита лично от него. Опелото отслужва Инокентий Софийски.

В статия на Никола Стателов, член на Варненското археологическо дружество, във в-к “Варненски новини” от 16 юни 1935г. четем:

“Понеже Джанавар значи на арабски звяр, зверско място, което прозвище е противно на красивата местност, спомените за християнския храм и тези за многозаслужилия почивши там Х. Шкорпил, то нека се нарича винаги “Шкорпилов гроб”.

На 17 юли 1923 г. с решение на Общинския съвет улица “Пирот” получава името “Херман Шкорпил”.

Споделете