Пропаганда на нашия курорт в чужбина

Как се е рекламирал курорта Варна през 1935 година разказва вестник “Варненски новини” от 12 април 1935 г. в едноименната статия.

“Вчера се завърна от София директора на курортното стопанство г. Ал. Алексиев. Той беше в столицата във връзка с отпечатването на проспектите за рекламирането на нашия курорт в чужбина.

Проспектите за чужбина ще се отпечатат в придворната печатница. Те ще бъдат илюстрирани с разкошни фотомонтажни снимки, предимно със сюжети от най-дивните кътове на морските бани, крайбрежието и монастира “Св. Константин”.

Тия проспекти ще се разпръснат в Австрия, Унгария, Полша и Чехия. В Чехия инициативата за пропагандата на нашия курорт ще се подкрепи от дружеството на Българо-чехската взаимност. Там ще бъдат напечатани 10,000 броя.

Българските проспекти ще се разпространяват през времето на панаира в Пловдив, юнашкия събор, олимпиадата и събора на Обновата в София.

Г. Алексиев е бил приет от полския пълномощен министър г. Търновски, с когото разменил мисли около пропагандата на нашия курорт в Полша и около предстоящите полско-български тържества във Варна по случай откриването и освещаването на мавзолея на легендарния полски национален герой Владислав Варненчик. Същите тържества ще се състоят на 12 юлий т. г.

В мавзолея на Варненчик ще бъдат поставени саркофагът на героя, а така също и отливката от сабята му, която понастоящем се съхранява в Краковския музей.”

Споделете