“Курортна Варна”на д-р Стефан Попов

Д-р Попов в кабинета си. Снимка на ДА-Варна
Д-р Попов в кабинета си. Снимка на ДА-Варна

Д-р Стефан Тодоров Попов е роден на 19 май 1869 г. в Свищов. С отличен успех завършва Априловската гимназия в Габрово и се записва студент в Медицинския факултет в Монпелие – Франция – едно от най-авторитетните висши учебни заведения в Европа по това време. Завършва образованието си през 1894 г. като първенец на випуска и е единственият българин, носител и лауреат на голямата университетска премия “Буисон”.

След дипломирането си д-р Стефан Попов служи като градски лекар в Свищов и Русе, а от 1898 г. се установява за постоянно във Варна. През 1900 г. специализира гинекология в известните болници “Кашен” и “Буделог” в Париж, след което продължава специализацията си по хирургия във Виена.

Завръща се във Варна и се отдава изцяло на науката и на пациентите си. По това време пише книгата “Детето от минутата на раждането до отбиването му” и други научни трудове. Публикува много статиии на медицински теми в софийски и варненски вестници и списания.

Владеещ отлично френски и немски езици, той винаги е в крак със съвременната медицина. Веднага след откриването на “Салварзана” , известен още като препарат “606” за лечение на сифилис, през 1910 г. д-р Попов заминава за Германия и Австрияза да проучи лечебните му свойства. Прилага лекарството във Варна за първи път в България.

След участието му като военен лекар в Балканската и Първата световна войни, д-р Попов отново се връща във Варна. Тук той от 1922 до 1930 г. всеки петък и неделя приема в кабинета си бедни болни и бременни жени и ги лекува безплатно.

За дългогодишната му дейност и особени заслуги в областта на медицинските науки, през 1929 г. той е удостоен с високото отличие “Кавалер на ордена Академическа палма на Френската република”.

Д-р Стефан Попов умира във Варна на 21 май 1938 г.

Големи са заслугите на д-р Стефан Попов и за развитието на Варна като морски лечебен курорт. През 1925 г. той написва и подарява на Варненската община своя труд “Курортна Варна”. В тази книга д-р Попов описва добрите условия във Варна за лечението на болните и пише за болестите, които се лекуват на море и слънце.

Д-р Стефан Попов пръв предлага да се отделят места за “евин” и “адамов” плаж; да се създаде курортно бюро, което да нормира цените на стаите, които се дават на летовници; да се строят почивни домове край Варна и да се прави в чужбина реклама за курорта Варна. Освен това той предлага да се набавят пулверизатори за морска вода, с които с успех биха се лекували гърлото, носа, жлезите по врата и под мишниците… Още през 1925 г. д-р Попов смята, че благодарение на своите незаменими качества, Варненският курорт може да бъде целогодишен.

В предговора на книгата, издание на Варненското градско общинско управление се посочва:
“Курортна Варна” трябва да бъде изучена и опозната от всекиго, още повече от варненските граждани, които – по едни или други причини – не са надникнали в ония нейни гънки, съставляющи богатството, с което природата тъй щедро е наградила градът ни.”

Споделете