Скаутите във Варна – II част

Из спомените на д-р Иван Божков за варненската скаутска организация

Годината 1925 беше възходяща за развитието на скаутското движение във Варна, където съществуваше добре устроена скаутска организация. Според възрастта си скаутите се деляха на “вълчета” – момчета от I до III прогимназиален клас, бой-скаути и гърл-скаутки – юноши и девойки, които учеха във варненските гимназии. Малко по-късно се появиха и морски бой-скаути.

Спомените ми се отнасят до най-младите скаути – “вълчетата”. Униформата им беше изискана и безупречно спазвана: жокейска шапка и риза с дълги ръкави в жълто-светлокафеникав цвят, жълта връзка, засукана с кафяв шнур, черни гащета с черни чорапи до под колената и колан, на токата на който беше надпис-лозунгът на организацията “Бъди готов!”. На колана имаше закопчалка за закрепване на навито въженце.

Обучението и игрите ставаха в Морската градина – на игрище “Вълчат”, в съседство с тенис игрището. Началник на глутницата беше Борис Желев, учител по гимнастика във варненската мъжка гимназия, а негов помощник беше Стефан Ников (бати Теко). Посещенията бяха всекидневни през лятната ваканция между 17 и 18.30 часа. Момчетата се обучаваха за ориентиране в околната среда, закаляване, ловкост, издръжливост, любов към природата и родината.

Нашето отделение, наричано “глутница”, се състоеше от четири шесторки, във всяка от които имаше старшина, негов помощник (“капрал”, длъжност, каквато заемах) и четири редници. Шесторките имаха отличителни знаменца с изображения на някакво животно.

За поддържане връзка с родителите се устройваха излети, например с моторна лодка по езерото.

Едно голямо събитие беше свиканото на 30 август 1925 г. в София – Първо джамбуре (скаутски събор). От Варна тръгна голяма група вълчета, бой-скаути и гърл-скаутки. Ден преди откриването сутринта от софийската гара към Борисовата градина се проточи голяма група от варненски скаути, начело с тръбач и барабанист (взети от Осми приморски пехотен полк), облечени като скаути.

В Борисовата градина бе построен палатков лагер, където се разположиха и скаутски организации от цялата страна. Съборът бе открит тържествено в присъствието на министър-председателят и други официални лица. Устроени бяха различни състезания, сред тях бяха теглене на въже и бързо изкачване по дърво.

Откриването на джамбурето съвпадна по време с финалния футболен мач между “Левски” – София и “Владислав” – Варна, в който варненският представител победи и стана първи шампион на България и носител на Царската купа.

Прочети още: Скаутите в България – I част

Споделете