Туршии от бабините тефтери

Тези слънчеви, но хладновати есенни дни са идеални за подготовка на зимнина, още повече, че постоянно ни заливат прокоби за тежка и студена зима. Подготовката на зимнина е отколешна българска традиция, довела до изобретяването на уникалния чушкопек, превърнал се едва ли не в крайъгълния камък на съвременния български уютен дом. В октомврийския брой от 1895 г. на “Домакиня” – притурка на първото българско списание, списвано от жени за жени, “Женски свят”, в статията “Зимни припаси” четем:

“Своевременната предвидливост за снабдяванието с потребните за зимата неща от лятото и есента, още е твърде много благотворителна и полезна за всяка домакиня, защото чрез нея се надпреварват нуждите не само за утрешния ден, но и за цели месеци и за цяла година.”

А ето и две рецепти за туршии, които може би ще възбудят любопитството и апетита ви:

Туршия от краставички:

Вземете няколко краставички, наредете по един ред в дъното на един стъклен ваз;* после вземете чер пипер, дафинови листье и др. миродии, посипете отгоре краставичките пак; вземете един ред скелиди чесънови; над тях един ред червени чушки, над чушките един ред мънички лукчета; отгоре пак краставички и така продължавайте докъд се испълни вазът. Вземете сварен оцет с сол и налейте връх всичко това, а най-отгоре полейте малко дървено масло**; затворете херметически васчето и оставете да дофтаса.

Туршия от камби:

(Шумненски червени чушки). Вземете чушките, продупчете ги, наредете ги, пак в васчето. Един ред чушки, един ред дафинови листье, търчин,*** карамфилчета, бахар; над туй наредете един ред зелен райкин боб, предварително попарен, сладки зелени чушки. За един голям ваз 1/2 кг мед, 1 кг оцет, 1/2 кг сол. Възврете ги добре и като истине налейте малко дървено масло. После затворете и оставете да дофтаса.

Пожелаваме ви добър апетит, мека и вкусна зима!


*буркан
**зехтин
***канела
Снимката е взета от статията “Как да си направим кисели краставички”