Градински увеселения

Градинските увеселения се появяват в българското общество в годините след Освобождението. Те са едни от най-популярните места за развлечение на градските жители; за срещи и запознанства на младежите; за контакти и забавления сред музика, танци и илюминации.

Най-подходящото време за увеселенията са летните месеци, неделните и празничните дни. Срещу наем градините се отстъпват на различни дружества и организации, които предлагат билети на желаещите да участват в увеселението. Градината е украсена за целта с гирлянди от книжни фенери. Свирят един или два оркестъра, а в казиното се сервират напитки и храна на маси.

Във Варна най-подходящото място за градински увеселения е Морската градина. Там се провежда и „Балът на цветята“: Кортеж от файтони, окичени с различни цветя, влиза в градината. Всеки кавалер поканва дама в своя файтон, подарява й букетче от същите цветя и я разхожда през шпалир от хора до края на градината. Устройва се “весела поща”, разиграва се томбола, наддаване за торти, букети и други предмети. В разгара на увеселението настава “бой с конфети” – сред смях и викове кавалерите отрупват дамите с конфети – колкото повече конфети събере някоя от тях, толкова успехът й тази вечер е по-голям.

Танците продължават до късно през нощта, но най-предпочитана остава романтичната разходка с лодка в морето под лунна светлина.

Венециански“ или „феерични нощи“ се наричат увеселенията, които се устройват вечерта на брега на морето. На плаващи платформи и лодки преоблечени в ренесансови костюми мъже и жени под съпровод на китари пеят италиански канцонети. На такива вечери е пяла знаменитата оперна прима Христина Морфова.

Друга атракция е пускането на огромен балон от кулата на моста сред илюминации и бликащи като фонтан разноцветни струи вода. Когато балонът се пукне, нощното небе се изпълва с конфети и серпантини.

Подобно на вечеринките, градинските увеселения често пъти се използват за събиране на средства за благотворителни цели. Варненските женски дружества “Милосърдие” и “Майка” редовно организират подобни увеселения в Морската градина. Организаторите закичват участниците с изкуствени цветчета, а те от своя страна пускат пари в приготвените касички.

Когато градинското увеселение е на “високо равнище”, то се афишира като “бал шампетър”, или “полски бал”. Обикновено се “покровителства” от голямо благотворително дружество или даже от самият цар. Така през 1920 г. цар Борис III дарява 1000 лева на фонда в полза на сираците от войната по време на увеселение в Приморската градина. Вестник “Варненска поща” съобщава: “Царят се появи към 8 часа вечерта на увеселението, разходи се из главната алея, бе посрещнат от музиката на Осми полк с “Добруджански край”, посети паметника на пограничната дружина, навсякъде приветстван и съпроводен от голяма тълпа народ.”

За една Морска феерична нощ във Варна може да прочетете тук

Споделете