Варна – снимачна площадка на суперпродукцията “Порт Артур”

В края на август 1936 г. в-к “Черно море” съобщава от Прага: …”снимките на филма “Порт Артур”, които се правят в ателиета, са на привършване. Скоро цялата експедиция ще отпътува за Варна, където ще се заснемат най-важните части от снимките в морето със съдействието на български параходи и войници.” Вестникът информира още за участието на 4 000 войници в ролята на японци и руснаци и за построяването на мост в морето, който в съответната сцена ще полети във въздуха. От околните села се очаква да пристигне голяма група турци, които във филма ще се представят като татари. “Варна ще бъде неповторимо оживена!”, завършва дописката.

Порт Артур - общ изглед
Порт Артур – общ изглед

Всъщност става дума за кинокартина, финансирана от Чехия, Франция и Германия, със сюжет от Руско-японската война през 1904-1905 г. и нападението на военната база в Порт Артур, като основната сюжетна линия е мелодраматична: Главната героиня Юки (японка от смесен брак, с баща руснак и майка японка) е омъжена за руски офицер, но има полубрат японец. Той успява да открадне от сестра си секретни документи. Юки е обвинена в предателство и умира заедно със съпруга си на борда на руски военен кораб, потопен от японците.

Заснемането на монументалната кинолента е възложено на унгарския режисьор Миклош Фаркаш. Сценарият е на френският писател Пиер Фронде. Ролята на Юки се изпълнява от актрисата Даниел Дарио с дубльорка в немския вариант Карин Хард, а руският офицер Борис и в двете версии изпълнява австриецът Адолф Волфбрюк.

В България се провежда кастинг за дубльори. Журито се спира на г-ца Тодорова от Габрово, 24-годишна брюнетка, която да дублира актрисата Даниел Дарио, а г-ца Вера Попова, 23-годишна блондинка от Варна е избрана за дубльорка на Карин Хард. Командирът на варненската пожарна команда Георги Вълков, поради поразителната прилика с актьора Адолф Волфбрюк е избран сред мъжката група за негов дубльор.

Торпедоносец  "Дръзки"
Торпедоносец “Дръзки”

Преди пристигането си във Варна, филмовият екип превръща и Шумен в снимачна площадка, използвайки за естествен декор квартали в града и близките села с преобладаващо турско население.

И така, в края на септември в района на флота започват репетициите и първите снимки с участието на статисти – рибари, лодкари, пристанищни хамали. Новината е сензационна и варненските всекидневници се надпреварват да я отразяват в своите издания: “При образцова организация, ръководена от режисьора г-н Фаркаш, морските сцени бяха отлично изпълнени”; В сражението взеха участие миноносците “Дръзки”, “Смели”, “Строги” и “Храбри”; Нашите военни кораби маневрираха много ловко и това улесни работата на режисьора и екипа му”…

Построени са огромни декори, сред които особено впечатление прави мостът, взривен в хода на сражението. Тълпа любопитни зяпачи наблюдава от брега “морската битка”. Във Варна идва лично актрисата Даниел Дарио. В свое интервю за в-к „Зора“, тя споделя: „Аз съм очарована от моето пребиваване в България по време на снимането на сцени от филма „Порт Артур“. Времето беше чудесно. Някои дни на нас ни се струваше, че се намираме на Ривиерата. Толкова чисто и синьо беше небето!“

Филмът е завършен през октомври, а премиерата е на 11 декември в кино “Маринян” в Париж. Списание “Илюстровано кино” обобщава: “Филмът “Порт Артур” увеличи популярността на страната ни. Това доведе до интереса на големи киноцентрали към родината ни. Извън чисто финансовата полза има и друга изгода – нашите филмови творци имат допир с по-висока филмова култура и снимачна техника”.

Споделете