Разходките с лодка са едно от най-предпочитаните летни развлечения както от летовниците, така и от всички варненци.

През 30-те години на XX век станцията за наемане на лодки се намира вдясно от централната част на Морската градина, на самия бряг. Мост, вдаден 10 метра в морето обслужва желаещите да наемат лодка. Обикновено лодките са за 6, 8, 10 до 14 пътника. Има и по-малки – за интимни разходки, побиращи двама или четирима. Задължително лодката се придружава от един лодкар. Таксите през сезона са от 15 до 20 лева на човек за час.

Най-оживен е мостът вечер, по залез, когато започва да се усеща прохлада. Много приятна е морската разходка, когато лодката се движи, носена от вятъра.

Често на мостчето спират и малките параходчета на военната морска флота или наемни моторни лодки, които могат да вземат по 30-40 пътника. Оттам тръгват големи групи за устието на реките Камчия и Ропотамо или към курортите „Свети Константин” и „Узун-кум”.

Друга атракция във водите на Варненския залив са лодки-автомобили. С бързина до 40-50 км в час те правят кръгове в морето и след дълги обиколки спират пред мостчето.

Варненският морски легион всяко лято прави своите излети навътре в морето. Много полезно гимнастическо упражнение е гребането с лопати. Редовно се устройват и гребни състезания.

В модерните европейски курорти отдавна са познати яхт клубовете. Във Варна през 1932 г. се основава яхт клуб, задачата на който е да пропагандира използването на малки яхти и ветроходни състезания с тях.

От Морската градина се открива красива гледка към морето, където посетителите могат да наблюдават движението на лодките. На тяхно разположение са удобните столове-фотьойли в градината. Някои заведения до морския бряг също предлагат луксозни лодки за разходки.

Споделете