Златни пясъци на кинолента

Първата копка на хотел в „Златни пясъци“ е направена на 11 август 1956 г., а в края на 60-те години на XX век комплексът добива завършен вид. Предприета е мащабна програма за налагането на страната като европейска дестинация за морски туризъм. В рекламната кампания се включва и кинематографията.

Представяме ви няколко игрални филма, заснети по това време в набиращия международна популярност български морски курорт.

„Втори пилот“

През 1960 г. германското киностудио ДЕФА снима комедията „Втори пилот“ на „Златни пясъци“, където според думите на режисьора Рихард Грошоп ще се разкрият прелестите на един курорт, „който е подлудил с прелестите си европейците“.

Сюжет на филма: Хорст Шуберт служи в авиацията като втори пилот. Той е на 27 години и лесно се влюбва. В Берлин обича певица от локала, която посещава в свободните си вечери, но това не му пречи да се влюби в стюардесата Илзе, както и в непознато момиче, дошло на почивка със семейството си от Швейцария във Варна… Двама младежи – пилоти от екипажа мечтаят да напишат сценарий за красотите на слънчева Варна и „Златни пясъци“. Те дори вече са написали шлагерна песен „Варна, Варна, красив си град“…

Режисьор е Рихард Грошоп, популярен с комедийните си филми в ГДР; Оператор е Ойген Клагеман. В главните роли – Хорст Дринда, Герлинд Анерт, Анжелика Донрьозе, Гюнтер Хаак и др.

„Старинната монета“

Съвместна българо-германска продукция (ГДР) от 1965 г. По-голямата част е заснета на „Златни пясъци“. Лентата се счита както за първия мюзикъл, така и за дебютен цветен филм в българското кино. Режисьор е Владимир Янчев, по сценарий на братя Мормареви. Музика – Петър Ступел. Главната роля във филма е поверена на певицата Лиана Антонова, а в останалите роли са актьорите Манфред Круг, Вики Шраде, Вили Швабе, Григор Вачков, Нейчо Попов и др.

Сюжет на филма: Шнайдер е учител по история в ГДР и колекционер-нумизмат. Отдавна търси една монета, чиято родина е България. Решава да прекара лятната си почивка там, като се надява, че може да я намери. Пристига на нашето Черноморие. Запознава се с група музиканти и естрадната певица Яна. С радост открива, че тя носи на верижка старинната монета, за която мечтае. Яна и Шнайдер се влюбват. Възникват неочаквани проблеми, но любовта преодолява недоразуменията…

За премиерата на филма „Старинната монета” не случайно е избрана Варна – перлата на Черно море.

„Малки тайни”

Съвместна продукция на българската киностудия и западногерманската „Синефорум“ от 1969 година. Главен режисьор е Волфганг Щауте, по сценарий на Анжел Вагенщайн. Оператор е Волф Вирт. Музиката във филма е композирана от Милчо Левиев. Помощник-режисьор е Иванка Гръбчева.

Сюжет на филма: Тук, на световноизвестното Варненско черноморие идват главните действащи лица със своите малки тайни – младо хубаво момиче от ГДР се запознава с мъж от ГФР; шведска двойка е намерила на брега антична монета и иска да я пренесе през границата, но се страхува; тук почива и семейство Кунце – Сам Кунце е бил по време на Втората световна война тук, но никой не знае…

Главните изпълнители са Мая Драгоманска и германския актьор Юрген Рейман. От българските актьори участват още и Апостол Карамитев, Ани Бакалова, Константин Коцев и др.

Кадрите са от „Златни пясъци“ – хотел „Златна котва“ и хотел „Берлин“ и от крайбрежието на Балчик.

„Истанбулската нишка”

През 1971 г. фоайетата на луксозния хотел „Интернационал“ на „Златни пясъци“ са превърнати в снимачна площадка. Филмовото студио ДЕФА снима по поръчка на телевизията на ГДР филм с работно заглавие „Истанбулската нишка“ . Действието се развива във Варна, „Златни пясъци“ и на борда на кораба „Несебър“. Режисьор е Ингрид Зандер, оператор Хелмут Греевалд, а сценарият е на Хари Тюрк.

Съдържание на филма: Западногермански агенти предприемат опит за отвличане в Истанбул на специалисти от ГДР, които почиват на варненския бряг. Опитите им са безуспешни, благодарение навременната намеса на органите на държавна сигурност в България и ГДР…

Наред с участието на известни германски актьори като Волф Кайзер, Ингеборг Нас и др., във филма има и българско участие – актьорът Ангел Стоянов, който е на постоянна работа в ДЕФА, Мариус Донкин, Димитър Иванов и Митко Марков.

Споделете