Рекламата – душата на търговията

„Ако имаш добра работа, прави реклама, за да я запазиш, ако нямаш добра работа, прави реклама, за да я създадеш!”

Днес трудно бихме си представили свят без реклами, макар често да се оплакваме от тях. Ежедневно и отвсякъде ни „заливат” потоци реклами във всички медии. Те ни подканват, примамват, уговарят, като най-честите изрази са: „Най-доброто“, „Най-ниска цена“ „Единствен“, „Първият“, „Превъзходен вкус“!

Какво рекламират варненци през 20-те и 30-те години на XX век, научаваме от старите вестници. Те са изпъстрени с реклами за какво ли не, поднесени на чаровен архаичен език.

Понякога оригинални, друг път със стряскащи заглавия, тези реклами са твърде наивни и смешни, но въпреки това са толкова симпатични. Интересно е и оформлението им – някои са поместени в специални каренца в стил сецесион.

От рекламните послания научаваме много за живота от онова време – каква е модата, какви са предпочитаните марки храни, за съществуването на стоки, някои от които се продават и днес, а други отдавна са изчезнали от съвременния пазар.

Оживяват някогашните ателиета, парфюмерии, бръснарници с очарователни имена. Замирисва на скъпи парфюми и помади, на чудни подправки и кафе, доставяни по море от далечни страни. Ресторанти, кафенета и сладкарници рекламират първокачествени храни и напитки, забавления и развлечения за хора „мераклии”. „Опитайте късмета си!” – приканват множество томболи и лотарии…

Предлагаме ви галерия от интересни и забавни реклами, чрез които да се потопите в атмосферата на стара Варна и пъстрия живот на предприемчивите и надарени с изтънчен вкус варненци.

 

 

 

Споделете