Варна – европейски курорт

Чешкият журналист Фердинанд Кюнцелман пристига във Варна през есента на 1933 година по покана на Лигата за Курорта Варна. Той изнася сказка в зала “Съединение” за развитието на курортна Варна и нейното пропагандиране в чужбина. В речта си заявява: “Познавам много курорти, но изгледа на вашите бани с плажа ме много учуди. Варна е предназначена да стане също един първокласен курорт, който с достойнство ще конкурира другите морски курорти.”

Г-н Кюнцелман дава съвети как да стане това. Ето няколко от тях:
* Да се рекламира българската кухня, защото малко се познава. Тя трябва да се приспособи към вкуса на чужденците.
* Издадените проспекти да бъдат не само добре подредени, но леко и приятно да се четат. Да се използват също вестниците и илюстрованите списания, които да напишат по нещо за курорта. Може да се използва и радиото с няколко сказки.
* Пропагандата да се насочи главно към Чехия, Австрия, Унгария и Полша, защото от там може да се разчита на най-много гости. След това да се има предвид Германия, Швейцария, Белгия и Холандия. Във Франция пропагандата да се води дотолкова, доколкото французите да имат по-добра представа за България. В Италия и Англия няма какво да търсим – там си имат своите добре уредени курорти.

* Началото на пропагандата да почва още от м. февруари и продължава до април. Тогава хората решават къде да прекарат своята почивка.
* На чужденците да се внуши, че идват в един нов за тях свят, но не чужд. Макар България да е на Балканите, тя пак е в Европа.
* Един важен въпрос е съкращаване пътя за Варна. Дунав в това отношение е много удобен, но бавно се пътува. Добре е да се уредят от Централна Европа масови пътувания с автомобили, както това вършат сърбите за своите курорти. Да се влезе във връзка с чешката аеролиния до София за улесняване прииждането на летовници от Чехословакия.
*През лятото всяко писмо, изходящо от България да носи надписа – “Един път във Варна”, както това се прави в Германия за Берлин.

* Не трябва само да се говори за хубавия плаж, баните и Морската градина, но и за хубавата околност. Тя е подходяща за излети и развлечения. Необходими са редовни автомобилни съобщения с опитни водачи, също да се използа и морето с лодки.
* Друго условие за развитие на курорта е откриването на казино, където да се играе хазарт.
* Важно е първото впечатление на чужденеца, което трябва да е благоприятно. Добре е във Варна да се създадат кафенета по виенски образец, където срещу кафе и чай, посетителите да имат на разположение достатъчно вестници и списания.
* Най-голямата пропаганда е вежливостта. Налага се основна ревизия на всички заведения, ресторанти, сладкарници и др. за чистота и подготвен персонал.

Споделете