“Шоколадена лотария” за варненската библиотека

На 21 март Регионална библиотека “Пенчо Славейков” празнува рождения си ден. По този повод ще ви разкажем за една нетрадиционна и “вкусна” кампания, организирана през 30-те години на XX век във Варна, с цел събиране на средства за построяване на нова библиотечна сграда. Известна е като “шоколадената лотария” и е доказателство за това, как една лотарийна игра може да изпълни своето истинско предназначение – да подпомогне с финансиране големи държавни проекти.

На 26 декември 1930 година се провежда редовното годишно събрание на Културно-просветното читалищно дружество във Варна. Уредникът на библиотеката Добрин Василев държи реч, в която излага тезата, че градът ни се нуждае от “една специална, нагодена само за библиотека сграда” и че при липса на средства в общината, самото дружество е длъжно да намери такива. Оформя се идеята за една лотария, а след това и до лотария с шоколади чрез фабриката “В. А. Пеев” за усилване фонда “постройка”.

Приходите от “шоколадената лотария” се събират и следят от сформирания към дружеството Лотариен комитет, съвместно с Лига за курорта Варна. Нарочна листовка агитира гражданите на морския град да участват в събирането на средствата:

“Трябва ли да се допусне и занапред Варна да остане без читалищно-библиотечна сграда, чрез която да манифестира културните постижения на нацията? … Варна не е само на варненци, а на всички българи и главно на всички умствени работници… Ние ви молим, когато купувате шоколад за децата си или за децата на своите близки, предпочитайте шоколада “Варна”. Той ви носи лотариен билет от нашата лотария… По тоя начин Вие ще дадете своята подкрепа, материална и морална, на ония, които са си поставили благородната цел – да се построи въ Варна – царицата на Черното море, величествена читалищно-библиотечна сграда – символ на културния напредък на българина”.

Провежда се и широка рекламна кампания във варненската преса. “Яжте шоколад без пари! Който купи билет за 10 лв. от Варненската лотария, получава таблетка млечен шоколад даром! В щастлив случай печалба 500,000 лв. Главна печалба и други по: 400,000 лв., 160,000 лв., 80,000 лв. и т. н. Всичко 2,400,000 лв.” – гласи реклама в “Съюзен вестник на вестниците” от 29 май 1933 година.

И гражданството откликва. Лотарията донася приход от един и половина милиона лева. Във вестник “Варненски новини”, бр. 3534 от 23 април 1934 година в статията “Библиотечна сграда” е представен един грандиозен проект, чрез който да бъде използвана най-рационално събраната от лотарията сума.

“На първо време ще бъде построена една монументална сграда, в която да се помещава градската библиотека, и читалнята, с доходни дюгяни. По всяка вероятност за тази цел ще бъде отпуснато мястото до зала «Съединение» срещу окръжното управление, непосредственно на ул. «Преславска».”

За съжаление, до построяване на библиотечна сграда не се стига. Едва през 1942 година с допълнителна субсидия от Министерството на просвещението и Община Варна са събрани 2 100 000 лв., с които е купена частната къща на бул. «Сливница» 46, собственост на варненския адвокат и кмет Александър Василев, известна като «Патрицианския дом». Там се настаняват читалище «Цар Борис III» (днес «Варненски будители») и градската библиотека.

Днес, 133 години по-късно, Регионална библиотека “Пенчо Славейков” все още няма собствен дом. В края на 2015 година се проведе международен архитектурен конкурс за идеен проект за нова сграда на варненската библиотека, организиран от Община Варна и Камарата на архитектите в България, съвместно с WhAT Association. Победител е холандското архитектурно бюро “Architects for Urbanity”. Според главния архитект на Варна при добра организация сградата на библиотеката може да бъде готова до 2020 година, като за строителството ще се търсят допълнителни източници на финансиране. Дали една възродена “шоколадена лотария” няма да подпомогне реализирането на проекта? Защо не?

Споделете