Първата модерна сладкарница Маринов – Варна

Съобщение във вестник “Свободен глас” от 1 юни 1908 година:
“Както изглежда град Варна лека-полека в стремлението си се доближава до модерен Европейски град. След ред хубави здания, които се построиха, сега вещи и предприемчиви търговци бързат да се надпреварят в своите старания за уреждане на модерни заведения. Без съмнение едно от тях ще бъде новата чудесна сладкарница, която ще се отвори в новото здание, което миналата година се построи на Мусалата.

Ето от няколко дена насам се е завърнал от странство г. Ив. Маринов, който след една дълга сладкарска практика в Букурещ и едно временно престояване във Варна е ходил да се специализира по сладкарското изкуство в Европа, където е посещавал всичките прочути сладкарски фабрики. Изучил изкуството да произвежда захарни миниатури, захарни цветя, разни кристализации, той миналата година е взел живо участие в Лондонската балканска изложба и бил награден със златен медал. Възхитени от неговото изкуство англичаните са го направили управител на една голяма модерна сладкарница. След като направил подире една обиколка из първите европейски градове, той сега се завръща във Варна и в съдружие с брата си г. Д. Маринов отварят сладкарница в хубавото здание на х. Бекир. Сладкарницата ще бъде една от ония, каквито България още не е виждала – разкошна и великолепна.”

Че е модерно обзаведена за времето си, се вижда от пощенската картичка с изглед от интериора на сладкарницата – подредени с вкус виенски столове, кръгли бели масички, стенни рамкирани огледала, остъклени дървени шкафчета. Върху рафтовете зад високата стъклена витрина са подредени грижливо опаковани стоки. До входа на вътрешното помещение са застанали съдържателят и съпругата му.

Иван Маринов сам издава и разпространява тази картичка с рекламна цел. Горе вдясно има надпис на български и френски език: ”Първата модерна сладкарница Маринов – Варна”. Интересен е надписът на обратната страна на картичката:
”Почитаеми г. г. Варненци, Умоляваме Ви, преди да решите да си поръчате, или да си купите козунаци, също когато ще си набавите всичко нужно, за да си ги подготвите в дома си, заповядайте да чуете нашите специални наставления от опита ни, който направихме с разните наши брашна. Смеем да Ви препоръчаме най-подходящите брашна на г. Д. А. Буров, каквито брашна сме набавили. Пристигнаха ни красиви подаръци: яйца от шоколад и захар, както и много още видове интересни. Поръчки се правят в сладкарницата Маринов, Мусаллата ; или малката Парижка сладкарница.
С почит: Маринов и Сие.”

Иван Маринов стопанисва сладкарницата 18 години. Освен това редовно провежда дамски курсове по сладкарство, както и курсове за мъже – майстори-сладкари, организирани от Варненската търговско-индустриална камара.

През 1915 година във варненските вестници се появяват реклами за една “нова индустрия”. Иван Маринов отваря единствената в Царството фабрика за “финни деликатесни сладкарски артикули и консерви; бонбони шоколадни, французски дражета, айнглийски ке[й]к, бисквити (фурсек), фруктови сиропи, сладка, мармалади, локуми и консерви от всички видове зеленчуци.”

Димитър Маринов, по-малкият брат на Иван Маринов и негов ученик също отваря сладкарница във Варна на ул. “Преславска” 29. Предлага собствено производство на всички видове захарни и шоколадови изделия. Отначало тя е известна като малката Парижка сладкарница, а от средата на 20-те години на XX век вече е сладкарница “Париж”.

Споделете