Лондон, Ню Йорк, Париж, Виена, Берлин, Москва… Какво свързва тези столици и забележителни градове с Варна? Това са имената на бляскави варненски хотели, които се появяват в началото на XX век. А през 30-те години в града ни вече има над 20 хотели.

На първо място хотелите са с европейска визия, проектирани са от именити архитекти като Дабко Дабков, Георги Костов, Йосиф хаджи Стоянов и др. Привличат погледите с богатата украса и орнаментика, издържана в модерните по това време стилове “барок” и “сецесион”.

Хотелите са “първостепенни”, разположени са на най-оживените улици или в близост с морския бряг и са с прекрасно изложение. Те са “комфортабелни”- обзаведени с луксозни мебели и предлагат всички удобства – телефон, течаща топла и студена вода във всяка стая, бани, салони, в някои “зала за конферанси”, имат централно парно отопление, а в хотел “Лондон” е монтиран дори асансьор.

Прислугата е “бърза, акуратна и вежлива”. Говорят се всички езици. Предлагат строга “фамилиарност”, т. е. дискретност.  Пред повечето хотели има пиаци за файтони, а по-късно и таксита автомобили, които са на 24 часово разположение за клиентите. Гранд хотел “Мусала” има свой автомобил на гарата.

Бляскавите хотели са предназначени за също такива бляскави гости. По-претенциозните и по-взискателните предпочитат лукса на гранд хотелите. Те внушават респект и недостъпност в простолюдието.

Важна част към хотелите са ресторантите, бирариите и кафенетата, където се сервират отлични “топли и студени закуски”, първокачествена бира и други отбрани питиета. Ресторантите в гранд хотелите разполагат с опитни готвачи, учили в чужбина, които приготвят най-изискани български, ориенталски и европейски ястия. Хотелите в близост до морето имат и летни градини с музика на живо. В реномираното локал-кафене “Лондон” се е помещавал създадения през 1922 г. Варненски шахматен клуб.

Бляскавите хотели изискват и също толкова бляскави собственици като Методи Ст. Гандев (х-л “Мусала”), Петър Арнаудов (х-л “Лондон”) и др. – имотни, предприемчиви хора, в крак с европейските и световни тенденции в хотелиерството.

Предлагаме ви списък на по-известните варненски хотели от това време?

Хотел “Булевард” – пл. “Независимост”
Хотел “Сплендид Палас” – пл. “Независимост” 36
Хотел “Империал” – пл. “Независимост”
Хотел “Тулча” – зад Градската градина
Хотел “Мусала” – ул. “Мусала” 1
Хотел “Лондон” – ул. “Мусала” 3
Хотел “Империал” – ул. “Шумен” 4
Хотел “Ню Йорк” – ул. “Русе” 15
Хотел “Остров” – ул. “Русе” 23
Хотел “Преслав”, а през 1930 г. “Нов Преслав” – на ълъла на ул. “Преслав” и “Цар Симеон I”
Хотел “Комерсиал” – на ъгъла на ул. “Преслав” и ул. “Одесос”
Хотел “София Палас” – ул. “Преслав”26
Хотел “Виена” – ул. “Преслав”
Хотел “Париж”– ул. “Преслав” 31
Хотел “Кооп” – ул. “Преслав”
Хотел “Централ” – ул. “Преслав” до Балък пазар
Хотел “Шумен” – ул. “Панагюрище” 4
Хотел “Борис” – ул. “Цариброд” 46
Хотел “Москва” – ул. “Цариброд” 10
Хотел “Лидо Венеция” – ул. “Цариброд” 39
Хотел “Берлин” – гаровия площад “Славейков” 4
Хотел “Габрово” – ул. “Габрово”
Хотел “Орел” – ул. “Охрид” 19
Хотел “Роял” – ул. “Охрид” 26

Споделете