Телеграфо-пощенската палата във Варна

Националната служба “Български пощи и телеграфи” се учредява през 1879 година. Първоначално станциите се помещават в неподходящи постройки и условията за труд са много тежки. Едва през 1903 година се построява първата специална сграда на Софийската телеграфо-пощенска палата. Тя е застроена на площ от около 1000 кв. м. и струва 200 000 златни лева. Тук се помещава управлението на Главната дирекция и централните пощенска, телеграфна и телефонна станции.

През 1923 година се учредява фонд “Постройки на телеграфо-пощенски палати в Царството”, създаден от постъпленията на суми, дължими от чужди пощенски администрации за времето 1918-1919 г. След това започва бърз строеж на телеграфо-пощенски сгради в страната.

В заседание от 30 май 1929 г. Варненската община взема решение да се отстъпи на държавата мястото в началото на ул. “Владислав”, което дотогава се заема от училището “Св. Наум”. Тук се предвижда да се построи монументална сграда – бъдещата телеграфо-пощенска палата в гр. Варна. А срещу новата Палата, на ъгъла (в градинката на катедралния храм) “ще бъде въздигнат паметник на полския крал Владислав Варненчик, паднал убит в бой край гр. Варна в 1444 г.”.

Сградата е строена в периода 1930-1935 г. по проект на архитект Ангел Момов. Стените и таваните са украсени с барелефи, пресъздаващи сцени от историята на Царство България. За изпълнението на грандиозната вътрешна украса е привлечен скулпторът Михайло Парашчук, натурализиран българин с украински произход, учил в Краков и Лвов, завършил академията “Жюлиен” в Париж и специализирал при Огюст Роден.

Сградата е двуетажна, със застроена площ 1800 кв. м. и е на стойност 13 700 000 лева. Освещаването се извършва на 17 ноември 1935 г. Цялата палата е украсена със зеленина и трикольори. На фасадата е опъната голяма лента с надпис: ”Собствени пощи имат само национално независимите народи”. Сред гостите на тържеството са: Тодор Кожухаров, министър на пощите, Ради Василев, управител на Българска земеделска кооперативна банка, директорът на пощите Янков, новият началник на гарнизона ген. Попов, представители на филмата Сименс Халске, както и представител на Двореца – секретаря на Царя г-н Ханджиев.

Манифестация на служителите по повод 60-годишнината на Бълг. пощи, телеграфи и телефони

Водосветът е отслужен от митрополит Симеон, участва и катедралният хор с диригент Александър Кръстев. Министър Кожухаров прерязва лентата, след което официално е открита новата автоматична телефонна централа. Радиопредавателната станция също се настанява в южната част на втория етаж на сградата.

През 1967 г. пощата е надстроена. В полето над прозорците с релефни букви е изписано “Поща – телеграф – телефон”. За съжаление, при ремонтните дейности почти цялата уникална вътрешна украса е премахната с мотива, че носи символиката на монархическата власт.

Споделете