Италианската ескадра във Варна

На 7 юни 1929 г. италианска въздушна ескадра от 35 хидроплана с общо 136 души пристига във Варна.

Ескадрата е под командването на ген. Итало Балбо. Маршрутът на полета е Източното Средиземноморие и Черно море: Орбетелло (италианска авиационна база) – Таранто – Атина – Цариград – Варна – Одеса – Кюстенджа – Цариград – Атина – Таранто – Орбетелло. Общата дължина на полета е 5 300 км. А целите са няколко: обучение на летателните екипажи във формация на дълги разстояния; реклама на италиански самолети в чужбина; демонстрация на мощта и постиженията на фашистка Италия.

Ген. Итало Балбо и Бенито Мусолини, 1929 г.
Ген. Итало Балбо и Бенито Мусолини, 1929 г.

Официалното посрещане е организирано на варненското пристанище. От София пристигат 25 български авиатори, както и много високопоставени гости, начело с министър Рашко Маджаров. Тук е и управляващият италианската легация в София граф Ронкали.

Ежедневникът “Варненски новини” отразява подробно събитието. Ето как е описано грандиозното въздушно шоу на страниците на вестника:

“Българските аероплани, които още в 8 часа сутринта се изкачиха да поздравят гостите, след близо едночасово летене слязоха на аеродрума. Но ето че след малко откъм село Галата се зададоха 4 хидроплана, летящи на четиристотин метра височина. Без да направят обиколка над града, ескадрилата се спусна направо в езерото, до дока.

Гледката на слизането е великолепна. Четири големи гиганта, с голям шум се плъзнаха по гладките води на езерото, образувайки големи водоскоци от голямата сила на моторите. Единият от хидропланите е три-моторен, в който е командующият ескадрата и министъра на въздухоплаванието Балбо. Няколко наши моторници, между които и тази на Н. В. Царя, се приближиха до хидропланите за да вземат гостите.

Първата група пристигна точно в 10,35 часа. Към 12 без четвърт над Галата се показа втората група от 16 хидроплана. Те летяха на 4 отделения от по четири апарата. Малко след тях се зададе и третата група от останалите хидроплани. Тази група се насочи към двореца Евксиноград и след това пое след първата група.

Летенето на грамадната ескадрила правеше грандиозно впечатление. Гигантските “орли” извиха над града и в плавен полет направиха една обиколка, след което кацнаха в езерото.”

Юбилейни пощенски марки, 1929 г.
Юбилейни пощенски марки, 1929 г.

Цялото въздушно събитие е заснето на филмова лента и се съхранява в Luce Cinecittà Institute.Италианската компания има богат фонд от кинематографски, фотографски и документални колекции, отразяващ световни исторически събития през миналия XX век. Само филмовата му библиотека съдържа около 3000 заглавия. Това е един от малкото филмови архиви в света, които предоставят безплатно своите продукти чрез Интернет и YouTube и е част от европейската дигитална библиотека ЕВРОПЕАНА.

Вижте уникалните кадри за италианската хидропланна ескадра – III част (маршрута от Цариград до Варна), като от 3:07 мин. е отразен полетът над Варна.

Споделете