Тежка е съдбата на българката по време на османското владичество. Тя е отвличана, поругавана, потурчвана. Предания напомнят днес за много нещастни българки, сложили край на живота си. В тяхна чест народът е съчинил приказки и песни, нарекъл е местности и улици, съградил е чешми. В навечерието на празника на жената ще ви разкажем за няколко горди българки във Варненско – безстрашни и героични, с които и до днес можем да се гордеем.

Хубавата Недялка

По нареждане на каймакамина от Варна била отвлечена Недялка – дъщерята на богат търговец от Тулча. Похитителите я скрили, за да я принудят да стане ханъма на каймакамина, но тя упорито отказвала. Все пак Недялка намерила начин да уведоми варненския владика, който се обърнал за помощ към консулствата в града. След като въпросът станал обществен, каймакаминът опитал да прикрие престъплението си – наредил на негови верни хора да убият Недялка. В гората около Варна тя загубила живота си, а трупът ѝ бил открит по-късно.

Цялата история на мъченица Недялка, представена от архимандрит Инокентий прочетете тук

Днес в двора на църквата ”Света Богородица Панагия”, известна като „Малката Богородица“, има красива чешма, построена в памет на Хубавата Недялка.

Бойка войвода

В Балкана около село Голица се подвизавала Бойка войвода. Тази буйна мома, която живеела в полето, била задиряна от един турчин – спахия. За да се отърве от безчестие и поробване, тя решила да потърси помощ от Вълчан войвода – легендарен народен закрилник. Чрез верни хора на войводата тя се срещнала с него и му разказала за неволята си. Вълчан войвода се трогнал от споделеното, още повече, че и неговата любима също била отвлечена и потурчена.

Бойка войвода властвала в Балкана доста години. В нейна чест една кресива местност в Камчийската планина била наречена “Бойкиният припек” (припеците обикновено са места, на които най-рано се разлистват дърветата и растат чудни цветя). Нейното име носи също и една пещера – “Бойкината”.

Баба Рада

Най-героичният пример, обаче е този на варненката Рада. По време на Руско-турската война от 1828-1829 година Варна била обсадена по суша и море. Рада, преоблечена, успяла тайно да премине през турските позиции, явила се в руското командване (на Турна тепе) и съобщила разположението на турските батареи. В нейна чест в стара Варна именуват улица “Радина” (днес “Баба Рада”).

И още легенди за горди българки:

Между селата Равна и Черковна една девойка се хвърлила от скалата, която народът нарекъл “Марийкин скат”. В землището на с. Веселин има чешма, която се нарича “Момина чешма”. Тук една отвлечена от османлия българска девойка се съпротивлявала и била намушкана с нож от похитителя си.

Отдаваме почит към тези прекрасни български жени, които с поведението си са се превърнали в героини за населението от Варна и Варненския край.

Споделете