Варненските кафенета – III част

В категорията реномирани кафенета в града попадат “Лондон” и “Сплендид”.

Най-преставителното и най-предпочитано е кафене “Лондон”, разположено в централната част, на главната улица “Цар Борис” № 4.

Тук посетителите могат да се порадват на европейска атмосфера, приятна обстановка и уют. Кафенето е посещавано от градски знаменитости – архитекти, художници, журналисти, лекари. Любимо място е на варненския кмет – бохем Господин Ангелов Георгиев, по-известен като Ангелсон, човек с европейски манталитет и обноски. Тук, за да почувстват изтънчената обстановка и да придобият европейски маниери, идват и много студенти – синове на богати търговци и индустриалци от страната.

Кафене “Сплендид” се намира на площад “Мусала” № 36 в едноетажна сграда до хотел “Мусала”.

Кафенето се посещава главно от национал-либерали и ловци, защото наблизо е домът на д-р Цонев – един от лидерите на тази партия и председател на местното ловно дружество, който ползва кафенето като клуб. Тук, освен че се решават важни партийни въпроси, организират се вечеринки и срещи, така също се обсъждат доста шумно и ловните хайки. Затова кафенето е притегателен център и за външни хора, любопитни да чуят интересните и силно преувеличени ловни истории и да се повеселят.

На улица “Драгоман” се намира едно по-различно кафене – “Астория”.

Управител на заведението е известният общественик Герчо Герчев, бивш помощник-кмет и инициатор на летните музикални тържества във Варна. Неговата идея е да направи заведение от типа на прочутите виенски кафенета с големи огледала, тапицирани столове, маси с мраморни плочи, където да се четат европейски и местни вестници, скачени на метални дръжки. Герчев иска да привлече културната и взискателна публика в “Астория”.

По негова инициатива в един от салоните на кафенето през 1936 г. е открита изложба от картини на варненския художник Георги Велчев. Събитието се превръща в истински културен празник. Успехът на изложбата е голям, посетена е от много варненци, в местните вестници публикуват възторжени статии. През 1937 г. се устройва още една изложба на друг забележителен художник – Христо Каварналиев.

В началото работата в кафене “Астория” потръгва. Клиентите са предимно интелектуалци, водени от любопитство, а и от снобизъм. Но постепенно посещенията в заведението намаляват, защото то не предлага онази задушевна обстановка и настроение на другите кафенета с разнообразна клиентела.

Освен за лъскавата страна на кафенетата, в старите варненски вестници често се споменава за инциденти – свади, сбивания, кражби. Сред кафенетата с недобра репутация се откроява “Комерсиал”. Намира се в хотел “Комерсиал” в центъра на града. Сградата има две лица и два входа – на улиците “Преслав” и “Одесос”. Вестник “Варненски новини” от 1914 г. с особена тревога съобщава за извършен обир в заведението.

Прочети и: Варненските кафенета – I част,  Варненските кафенета – II част

Споделете