Варненските вили-пансиони – I част

Бул. „Фердинанд”

След откриването на варненските централни бани на 12 юли 1926 г. значително се увеличава интересът от наши и чужди летовници към Варна. За тяхното обслужване и настаняване общината открива специално бюро, което разполага с пълен списък на квартирите. В него много търсени са специалните вили-пансиони. Те предлагат комплексно обслужване, а и се намират близо до морския бряг.

Вили-пансиони на крайморския булевард Фердинанд”
Булевард „Фердинанд” е с преимущество, понеже частите му към морето все още не са застроени и се открива прекрасна гледка. Най-прочутите вили-пансиони тук са: вила „Приморска”, кооперация „Плаж-Варна”, пансион „Гилмайден”, вила „Диана”.

Вила „Приморска”

В началото на булеварда (№ 39) се намира кокетната вила Приморска”, по това време собственост на кмета Никола Попов. Красивата четириетажна сграда разполага с 20 комфортно мебелирани стаи и се намира близо както до южния, така и до централния плаж. Вилата предлага на взискателните гости уюта на домашната обстановка, кухня и двор, които в хотелите липсва.

През 1932 г. на ъгъла на булеварда и ул. „Граф Игнатиев” (№ 59) се строи модерна кооперация от строително бюро Архитект Стефан Венедикт Попов.

Кооперация „Плаж-Варна”, скица
Кооперация „Плаж-Варна”, скица

Кооперация „Плаж-Варна” е един от най-мащабните проекти за високоетажна сграда за нуждите на курорта. Блестяща архитектура, развита върху площ от 340 кв.м, на 6 етажа, партер и магазини. Предлага пълен комфорт, асансьор, веранди, балкони, еркери, общ хол – салон на всеки етаж. Разкошни апартаменти – от 1 стая с антре, баня, евентуално слугинска стая, а също апартаменти от 2-3 стаи с хол, кухня, баня и други големи удобства. Почиващите имат на разположение фризьорски салон, сладкарница, локал за кафе-ресторант с всички екстри, магазини с бански артикули и др.

Пансион „Гилмайден”
Пансион „Гилмайден”

Невиждан лукс за времето е монтираният асансьор марка „Шиндлер”, който работи безотказно и до днес. С пълно право вилата е наричана западноевропейски морски курортен дом.

Много прочут е пансион „Гилмайден” (№ 65). Намира се срещу брега с прекрасен изглед. Сградата е впечатляваща с красивия си купол с барабан и луксозното обзавеждане. Предлага европейска кухня и работи целогодишно.

Вила „Диана”
Вила „Диана”

Най-романтичното и самостоятелно място в този район е заето от вила „Диана”. Управител е Петър Антонов, съдържател и на хотел „Лондон”. Сградата е строена около 1890 г. от Асарето – италиански консул във Варна. Към нея е разположен модерен ресторант и казино.

Днес в тази сграда е разположен Военноморският музей.

Виж и : Варненските вили-пансиони – II част

Споделете