Варненските вили-пансиони – II част

Вили-курортни домове в града и по Евксиноградско шосе

Курортен дом „Здраве”
Курортен дом „Здраве”

Повечето от вилите близо до морския бряг са двуетажни постройки, всяка една с градина и всички удобства за живеене. Улиците са залесени с многогодишни дървета и отдалечени от централната артерия на града. В същото време са много близо до плажа.

След бул. „Фердинанд” най-предпочитани от курортистите са улиците, разположени на гърба на Морската градина.

Курортен дом „Здраве”  - интериор
Курортен дом „Здраве” – интериор

Курортен дом „Здраве” се намира в зданието на д-р Д. Шишков на пл. „Екзарх Йосиф”. „Първостепенно” курортно заведение с 40 стаи, бани с течаща вода и балкони на всички етажи, тераси и с преимущества пред хотелите и другите курортни домове. Лекар специалист дава пълни указания за използване на морето и слънцето, за укрепване на здравето и възстановяване на силите. Предлага европейска кухня.

По бул. „Сливница” се намират няколко пансиона. На № 10 е вилата-пансион „Качев”. В близост е и пансион „Орел”, с ресторант към него. Комфортно обзаведен е и дом „Лилия”.

На ул. „Славянска” курортистите посещават вила-пансион „Терцета”.

В по-отдалечените части на града наемите са значително по-ниски. Предпочитани са улиците „Нишка” и квартала зад общинския театър.

Заливът при Евксиноград
Заливът при Евксиноград

Наемането на стаи във вилите в лозята е удобно за курортисти, разполагащи с превозни средства. Постепенно започват да се строят вили от двете страни на Евксиноградското шосе. Предимство е обстоятелството, че продуктите за храна в повечето случаи са доставяни от собственици-производители от близките села.

Много полезен е престоят по крайбрежието през есента, когато зрее гроздето. Съчетаването на морелечение и гроздолечение има изключително здравословен ефект върху организма.

Вила „Мика”

В началото на Евксиноградския залив се откроява вила „Мика”, притежание на инж. Мика. Нейното създаване е плод на много усилия и търпение. И най-малкото парче земя е облагородено. Намира се на самия морски бряг в района на „Траката”, близо до двореца Евксиноград. Разполага със собствен парк и плаж и е подходяща за фамилни пътувания. А изгледът от вилата е изключително привлекателен и красив.

Друга прочута вила – „Куюмджийски” разполага с тенискорт, устройват се състезания между българи и чужденци.

Виж и : Варненските вили-пансиони – I част

Споделете