Тютюнева фабрика „Момиче”

Фабрика „Момиче” е една от най-старите тютюневи фабрики у нас. Основана е от Коста Авгериниди през 1867 г., който я ръководи до 1921 г. Следващият собственик е синът Михаил Авгериниди, който поема управлението след смъртта на баща си.

До Първата световна война фабриката произвежда рязан тютюн. По това време фабричните съоръжения са доста примитивни и капацитетът на предприятието е много ограничен. След войната започва производството на цигари.

В началото работи само една папиросна машина. Но модата на готовите цигари заставя ръководството да достави нови машини и да разшири производството си. След закупуването на още две машини фабриката започва да произвежда цигари в голямо количество и асортимент.

Цигарите „Момиче” са познати на пушачите по доброто си качество и специфичен аромат. Ползват се сортове тютюни, отглеждани предимно в Южна България. Те са разпознаваеми по дизайна на опаковките и етикетите. В книжни пакети и картонени кутии, с разноцветни опаковки и етикети (според качеството на тютюна), задоволяват и най-претенциозния вкус.

Реклама от 1922 г.

Предприета е мащабна рекламна кампания – почти във всички варненски вестници от 20-те и 30-те години на XX век се публикуват реклами и обявления. Фабриката участва и в организираната от Лигата за курорта Варна лотария, като пуска в продажба цигарени кутии с безплатни лотарийни билети в тях.

Най-широк пласмент цигарите „Момиче” намират във Варна и околията, както и в Добруджанския край.

Фирмен печат
Фирмен печат

През 1909 г. когато се образуват „Съединените тютюневи фабрики”, фабриката се влива в картела, но през 1913 г. отново продължава дейността си като самостоятелно предприятие.

Фабриката притежава собствено здание с просторни работни помещения, напълно отговарящо на санитарните изисквания.

Намирала се е зад сградата на Морска администрация и Параходство Български Морски Флот.

Споделете