Д-р Кирил Йорданов – първият лекар – природолечител в България

“Здравето с пари не се купува. То не се съдържа нито в хапчетата, нито в шишенцата на аптеките. То се черпи единствено от неизчерпаемия животворен извор на природата.” (д-р Кирил Йорданов)

Д-р Кирил Йорданов се счита за основоположник на научната природна медицина в България. Завършва медицина в Грац (Австрия) през 1926 г. Специализира по природолечение при проф. А. Браухле в Берлин. Там се запознава с дейността на немските природолечители (натурхайленде). След завръщането си в България започва да пропагандира това ново направление у нас.

През 1928 г. във Варна д-р Йорданов започва да издава списание “Народно здраве” със собствени средства. Основната цел е да се популяризира природосъобразния начин на живот и лечение сред българите, да бъде и у нас “издигнат до култ, така както е и в чужбина”. Скоро името на изданието се променя на “Добро народно здраве”, а от 1930 до 1947 г. е познато като “Природен лекар”. Към списанието е привлечен още един известен природолечител – полковник Петър Димков.

През 1930 г. е основано Дружество за природосъобразно живеене и лекуване “Природолечение” с почетен председател д-р Йорданов.

Дълго време непризнаван от официалните лекарски среди, той намира поддръжници и симпатизанти сред широките слоеве на обществото не само във Варна. Многобройните му беседи в почти цялата страна потвърждават това. Изнася редовно и радио беседи. Темите звучат актуално и днес: “Изкуството да дишаме”, “Босоходенето като лечебен фактор”, “Въздушни бани за всички”, “Лекуване с вода”, “Поливания по Себастиан Кнайп”, ”Глината като лечебно средство”, “Четковият масаж”, “Най-новото за рака – неговото природно лекуване”и др.

Библиографията на автора наброява над 200 печатни произведения. Сред тях се откроява брошурата “Варна какво, как и кога лекува”, както и библиотеката “Назад към природата”, издавана отново с лични средства, където публикува негови и чужди трудове за природолечението.

Лечебно-гимнастически кулс на д-во “Природолечение” през лятото на 1933 г.

Освен с издателска дейност, д-р Йорданов работи и като училищен лекар във Варна, завеждащ на Общинската детска амбулатория, свободно практикуващ ординатор в окръжната болница. Организира първата водолечебница в България – в Княжево, създател е на балнеосанаториума в Момин проход.

Големи са заслугите на Кирил Йорданов за организиране на морелечението и слънцелечението във Варна. Той прилага за пръв път в България оздравителни процедури с горещ пясък, вода и лечебна кал.

Докато признаването му като пионер на природолечението в България става едва след Втората световна война, д-р Йорданов отдавна е известен на научните кръгове в Германия и Австрия. Той е единственият български лекар, награден с почетния диплом на лекарите-природолечители в Лос Анджелис. Познат е и в научните медицински среди в Израел, където е поканен да изнася цикъл от лекции.

Д-р Кирил Йорданов е живял във Варна на бул. “Мария Луиза” 34, където е имал и кабинет за водни процедури и масажи. През лятото е приемал болни във вилата си в лозята на квартал “Рупи” (днес “Чайка”). Имал е и кабинет във водолечебната баня на ул. “Дебър” 10.

Споделете