Дан Колов във Варна

През 2022 година се навършват 130 години от рождението на великия български борец Дан Колов. Име – легенда, той е силен, смел и непобедим. На въпроса на какво се дължи херкулесовата му сила, отговаря: “Чувствам се силен, защото съм българин”.

Балканският лъв
Балканският лъв

Състезател тежка категория в атрактивната американска борба кеч. Публиката и пресата полудяват по него, наричат го Балканския лъв, Кинг Конг и Крал на ринга. Дан Колов е първият двукратен носител на Диамантения пояс. Участва в около 2000 битки и печели почти всички. През 1936 г. печели златен медал на европейския шампионат в Париж.

В едно интервю на въпроса чий поданик е, гордият българин отговаря : “Кажете им, че съм българин и български поданик. Когато в Брюксел повалих на земята Оливейра караха ме да стана белгийски поданик, в Америка – американски, в Австралия – австралийски поданик, но аз не исках. 30 години живея в чужбина, но все още съм български поданик и пътувам с български паспорт”.

Членска карта, издадена от Американската атлетична комисия

През 1935 г., след тридесетгодишно изгнание Дан Колов се завръща в България, за да си почине няколко месеца. Плановете му са да участва в демонстрационни състезания в София, след това да посети няколко български града, а във Варна след демонстрациите да остане няколко дни край морския бряг. Борбите са с благотворителна цел – да подпомогне родната авиация със закупуване на самолет.

Победата над Реджи Сики в София
Победата над Реджи Сики в София

Във Варна е сформиран комитет по посрещането, начело с началника на гарнизона ген. Халачев, който да организира предстоящите борби в града. Срещата на Дан Колов във Варна е с румънския шампион, любимец на румънската публика Франк (Фрик) Франкулеско. Рефер е канадеца Дик Перон. Варненци имат възможността на живо да наблюдават смоя кумир и впечатляващото шоу на кеч борбата.

Варненските вестници отразяват посещението на Дан Колов в града и състезанието, което се провежда на новооткрития колодрум на 22 юли 1935 г. (неделя) . След една изключително тежка и зрелищна борба, въпреки съпротивата и грубостта на румънския борец, Колов постига завидна победа и след двубоя е понесен на ръце от развълнуваните почитатели.

В чест на Дан Колов във Варна е открито кафене, насещо неговото име.

Прочетете подробния репортаж от двубоя между Дан Колов и американския борец Реджиналд Сики в София – в-к “Варненски новини”, бр. 3975, 8 юли 1935 г. тук

Споделете