Големият интерес към нашия курорт

Под това заглавие през 1935 г. вестник “Варненски новини” помества статия, посветена на гостуването на 40 чешки летовници във Варна и техните впечатления от града. Групата е водена от г-н Ярослав Ербан, известен българофил, който съвместно с Чешкия клуб за научни екскурзии в Прага урежда през летния сезон екскурзии до Варна.

В интервю за вестника г-н Ербан споделя:

“Аз съм бил в много курорти, но трябва искрено да ви подчертая, че това, което притежава Варна, няма го в нито един друг курорт в Западна Европа. Природата е дарила Варна с един чудесен естествен плаж, с разкошно море и приятен климат. Трябва също да подчертая, че във вас животът е съвсем евтин и както аз, така и моите сънародници са просто учудени от евтинията, която имате. Трябва да отбележа също, че всички български власти през нашето пътуване от Русе до Варна ни оказаха най-внимателно съдействие и гостоприемство.

Вчера обиколихме Евксиноград, Монастира Св. Константин и Аладжа монастир. Това е един ценен паметник, който крие в себе си величието на българския дух. Бяхме и в циганската махала и останахме обаяни от източната романтика, която крие този квартал в себе си.

Може да отбележите, че през това лято ще пристигнат във Варна около 1000 души чехи. На 18 юний ще дойдат около 70 ученички от Пражките училища, а 2-3 дни по-късно ще пристигне в града ви една нова група от чешки адвокати, лекари, чиновници и учители. В цяла Чехия живо се интересуват от вашия курорт и го предпочитат пред всички други курорти.”

Интересът е взаимен. Поетът Камен Д. Божидаров посвещава прочувствено стихотворение на красивите курортистки, украсили с присъствието си варненския плаж.

На чехкини – полякини

Като птици лекокрили
От славянските поля
Вий дойдохте нежно мили,
Пълни с рози и цветя.

И лежите си на плажа
Стройни, прелестни жени,
А до вас ний бдим на стража,
В тези летни, жежки дни.

Вашите тела – мраморно бели,
Пълни с чар и аромат,
Южно слънце не вирели
Нито морски край богат.

Тръпнат сладко под очите
На любезния “стражар”…
И обгарят ви гърбите
Със целебен, пламен жар.

А когато във морето
Се докосне той до вас,
О, как сладостно сърдцето
Ви пулсира тоя час!

Приемете нежно мили,
Страстно любещи жени
По стрък цвете – карамфили
дар от нашите страни.

И идете си доволни,
По славянските поля,
Здрави, весели и волни
Като птици в пролетта.

Споделете