Аладжа манастир е най-известният скален манастир по Българското Черноморие, една от многобройните скални монашески обители, съществували през XIII-XIV век. От 1957 г. е обявен за национален паметник на културата.

Предлагаме ви описанието на манастира от книгата “Варна”, издадена през 1931 г. от книгоиздателство “Христо Г. Данов” в София. Автор е Велико Гочев – директор на Търговското училище във Варна.

“Над морския санаториум, горе в скалите се намира известната във Варненско старина “Аладжа монастир” (пъстър монастир). Аладжа монастир е нещо особено. Той няма постройки, а стаите и параклисът са издълбани в надвесилата се скала. Археологическото дружество разчисти доле един слабо запазен параклис и една стая. Горе на височината е разчистен доста добре запазен параклис, към който се отива по една пътечка, издълбана в скалите. Според светите образи, археолозите съдят, че монастирът е от шести век. Но според предания, на това място е бил основан монастир още в първите времена на християнството.

Варненското археологическо дружество е пазител на старината. По своето положение, богата растителност и почти безпределния хоризонт към морето, местността представлява необикновено зрелище за окото. Скалите закрилят местността от северния вятър. Всяка година и зиме, и лете, Аладжа монастир се посещава от хиляди туристи, нашенци и чужденци.

По пътя към Аладжа манастир

Разгледаме ли внимателно цялата околност около Аладжа монастир, лесно ще разберем, че целият скалист рид се е открил, след като една значителна част от платото, от действието на изобилната подпочвена вода, се е срутила. Под монастира из една чешма блика изобилна бистра студена вода. Недалеч от монастира местността, която е над Узун кума, има същият произход. Там подпочвената вода е в още по-голямо изобилие.

Разстоянието Варна – Аладжа монастир е 17 км. Пътят за Аладжа монастир се отделя от Балчишкото шосе и минава през известното гагаузко село Кестрич. До Аладжа монастир може да се пътува и с кола, и с автомобил, но най-добре се наслаждават от природата пешаците туристи.”

Споделете