Божествено място за отдих и отмора

През м. юни 1936 г. във Варна се открива едно “божествено място за отдих и отмора” – терасата при северните морски бани. В-к “Варненски новини” прави подробно описание на терасата:

“През деня от нея се откроява синьото безбрежно море и песента на палавите вълни, милващи морския бряг унисат и карат душата да забравя всички несгоди на живота. А вечер, когато звуците на радиото загалят сърцето и над синьото море паднат сребристите лъчи на луната, ние искаме вечно да бъдем в това вълшебно място и никога да не го напуснем.

Трябва с радост да отбележим, че съдържателя на терасата, познатия на варненци специалист за обзавеждане на кафенета и бюфети Георги Владимиров, е обзавел терасата с вкус и естетика. Обстановката е уютна и приятна, а като се прибави към това вежливата прислуга и народните цени, северната тераса става едно желано място за отмора на всички.

Имахме случая да разгледаме и бюфета на терасата. В него цари идеална чистота, такава, на която се радват само европейските кухни. Приготовлението на всички млечни артикули става чрез електрическа енергия, нещо, което е ново за Варна. Изглежда, че господин Владимиров е научил много от пътуването си, което неотдавна предприе в странство за да се специализира. Поздравяваме г-н Владимиров за хубавата му инициатива и му пожелаваме успех.”

Месец по-късно, на 8 юли се открива и водна пързалка (ручбан). Отново “Варненски новини” отразява събитието:

“Днес в 10 часа сутринта се откри водната пързалка пред северните морски бани. Пързалката е висока 9 метра. Спущането от нея в морето става от една дължина 40 метра със специални шейни-лодки. Те се движат с една бързина от 8 метра в секунда, като по енергия при тихо море се плъзгат от 25 метра, а при вълнение към 15 метра във водата. От двете страни на пързалката са поставени предпазителни мрежи, които изключват всяка възможност от евентуално падане.

Подобни водни пързалки има в почти всички по-големи морски бани в Европа и с нея варненските морски бани създават едно любимо развлечение на всички любители на водния спорт. Пързалката е построена от инженер Марин Цанков по образец на тая във Виена.”

Споделете