На българското черноморско крайбрежие

Под този надслов инж. Вл. Дирник, който е посетил Варна през лятото на 1935 г. пише в словашкия вестник “Словенски дневник” следното:

“Тази година Варна, съдейки по числото на гостите, е била чехословашка, защото от чужденците, най-много са били чехословаци. Бях изненадан, когато посетих гостилницата “Морско око” – “Ешмедеме”, че те бяха пълни с наши съотечественици.

Отнесох се до помощник кмета на Варна г. Пенев, който иска наесен да посети Прага, Бърно и Братислава, който ми съобщи още, че тази година измежду чуждите гости, чехословашките са първи. Ето защо е разпоредил да има навсякъде по баните и чехски надписи, щом вместо очакваните немци са дошли чехи и словаци. Също така можеше всеки да бъде доволен, защото и храната е била намалена с 50 на сто по-евтина от тази през 1934 година.

Трябва да се отбележи, че Варна се е обновила преди началото на сезона – почти всички здания са били боядисани със светли бои, което е направило на гостите приятно впечатление. Развлечение може да се намери в Морската градина, в консумацията на евтини плодове и от излети в околността на Варна. Вечерта – на концерта или танца, даже и в игралното казино, гдето всеки може да си опита щастието на рулетката.

Сутринта в 7,30 часа, когато отивах в кафенето, бях изненадан от свиренето на стражарите, след което веднага започна голям шум от вдигнати ролетки на разни търговски дюкяни. На моя въпрос ми обясниха, че това е било станало за отваряне на неконсумативни дюкяни. За да отварят всички едновременно – всеки ден се дава тоя сигнал сутринта и вечерта – за затварянето.

За развлечение на чуждите гости градските съобщителни предприятия устройват излети в хубавата околност на Варна, на хубавите и приятни морски бани в Св. Константин, дето е възможно да се наблюдават грижите на правителството за най-бедните български деца, които тук пребивават, за да си починат и получават всичко безплатно. Други излети до Аладжа монастир, към устието на реката Камчия, Галата, езерото Девня, Дикили таш и пр. оставят на гостите спомени романтични или исторически и ни насърчават за по-дълго пребиваване тук.”

Споделете