Една оригинална творба

През 1914 г. във вестник “Варненски новини”, бр. 395, се публикува обширна статия със заглавие “Една оригинална творба”. Избрахме да споделим с вас този любопитен материал за художественото произведение на двама учители от Варненската мъжка гимназия в началото на миналия век.

Известният у нас педагог, г. Д-р С. Чакъров и художник г. Д. Панчев, и двамата учители при мъжката гимназия във Варна, са имали щастливата идея и рядката дарба да изработят Илюстрована карта на царство България, Тракия и Македония.

Ние имахме случай да видим тази оригинална творба на българската мисъл и художество, която прави чест на авторите и е гордост на българското племе.

Да, тая карта, доколкото знаем, е уникум в литературата.

Щастливата случайност е сбрала художника с педагога и от съвместните усилия на двамата автори се ражда творба, чудесна по замисъл и разкошна по изпълнение.

Изправени пред картата (1.75×1.35), изработена във Виена, със седем бои, работена от три години насам, ние бяхме унесени слисани от всичко онова, що тъй художествено е изработено на тая чудесна карта. Констатирахме, че всеки, който я погледне, неволно извиква от учудване и дълго време не може да си откъсне погледа от нея.

Двамата автори са ни дали една величествена картина на нашата родина, заедно със земите, населени от нашето племе. Около всеки град с художествени илюстрации е обозначено всичко онова, що се обработва там, илюстрирани са по-важните събития из нашата история; портретите на нашите дейци из епохата на политическата и черковна борба са поставени при родните им градове.

Трудно, почти невъзможно, е с думи човек да характеризира какво е въпросната карта. Тя трябва да се види. Въпреки това ще се помъчим с няколко думи да изтъкнем някои особености…

Около Видин виждаме художествено илюстрирани Бабините-Видините кули, една чига, кутийка с чер хайвер, един хубав грозд и цялата околност на този град до Лом и Кула с хубави декоративни бои са представени ниви, наплъстени със снопи и кръсци. С помощта на перспективата художникът ни е представил в тия ниви хълмове и възвишения, та фантазията на зрителя е подтикната да създава образи, картини и пейзажи от този български край…

Все по същия маниер и със същите средства е илюстрована цялата Дунавска равнина, само че илюстрациите се менят, съобразно производството, културата, географията и историята на Лом, Враца, Плевен, Свищов и т. н. чак до Черно море. Дели-ормана и хубавата наша Добруджа са илюстровани с голяма вещина. Същото трябва да се каже и за Варна: илюстрирано с параходи в морето, пристанището е задръстено със стока, вълнолома и се врязва в морето, маяка направлява пътя на параходите – всичко това, с художествени илюстрации, е представено на картата…

Ние не познаваме друго средство, с което може по-успешно да се събуди обич към родината, нежели илюстрованата карта на Панчев и Чакъров.

Общество и държава са длъжни да подадат ръка на тази хубава творба.

Географ


Справка с Варненска дигитална библиотека дава информация за публикации от края на 1914 г. и наредби на окръжния управител от 1924 г. /Варненски окръжен вестник/, с които се препоръчва картата като учебно пособие в българските училища и др.

За сканираното изображение на “Илюстрована карта на царство България, Тракия и Македония” е използвана книгата на Рада Банялиева “Историята на моя род”. София: Фондация Млада България, 2009, прил.

Споделете