Пролетна гостоприемна седмица във Варна

През месец май 1936 година във Варна се провежда втора (след зимната) евтина седмица за гостите на града. Известно е, че един от най-мъртвите сезони във Варна е месец май. Тежко е положението на местния „еснаф“ преди настъпването на курортния сезон. А и резултатите от зимната евтина седмица, които главната дирекция на БДЖ отчита, надминават очакванията. Ето защо Варненската община застава зад идеята да се организира пролетна евтина седмица от 21 до 27 май.

Рекламирането на гостоприемната седмица започва още по времето на Пловдивския панаир: от самолети са пръснати над Пловдив 20 000 рекламни листовки. На главната улица в града, със съдействието на Пловдивската община, е поставен голям плакат с надпис от едната страна: “Посетете Варна”, а от другата: “Гостоприемна евтина Варна ви кани през евтината седмица от 21 до 27 май при 70 на сто намаление по БДЖ и намаление по всички хотели и ресторанти.”

В началото на май Варненската община свиква конференция за всички хотелиери и ресторантьори за да се изработи с тяхно съдействие окончателната програма за привличането на повече гости през евтината седмица.

Станция за наемане на лодки
Станция за наемане на лодки

Освен намалението по БДЖ, намалени са и цените на хотели, вили и частни домове, както и в заведенията за хранене и развлечения. Затоплянето на времето през месец май позволява да се отворят и летните ресторанти. Както през зимната евтина седмица, така и сега магазините са отворени по всяко време за обслужване на гостите.

През седмицата са предвидени най-разнообразни развлечения: екскурзии с автобуси и леки автомобили до прекрасните околности: Аладжа манастир, Свети Константин, Гюндюза, Карантината, паметника на Владислав Варненчик, морски разходки с параход и др.

Общината се е погрижила и за културните развлечения. Народният театър представя на гостите най-хубавите пиеси от своя репертоар на популярни цени. Всяка вечер от 7 до 9 часа вечерта свирят военни оркестри.

В тази седмица се включва и Денят на Св. св. Кирил и Методий, който е планиран да се отпразнува много тържествено, с всенародни увеселения, за да останат с прекрасни впечатления както варненските граждани, така и многобройните гости на града.

Ето как отразява първия ден от евтината седмица вестник „Варненска поща“ от 22 май 1936 година.

“Вчера бе първият ден от гостоприемната седмица на Варна, която ще трае до 27 т. г.
Пред общината са издигнати две величествени колонади, развяващи на върха си националните трицветни знамена. На общинския балкон е прикрепена художествена плакарда с надпис “Гостоприемна Варна”.

Над изхода на гарата също е изработена плакарда с развълнувано море и летяща чайка и надпис: “Гостоприемна Варна ви кани”. Всички влакове, пристигнали вчера във Варна, бяха препълнени, особено вечерните. Общината е разпоредила чиновници от Курортната дирекция специално да обслужват и упътват пристигащите гости, а също така и за запазване на реда.

По нареждане на общината всички хотели и ресторанти през седмицата са намалили цените си.
На гостите ще се даде пълна възможност да се нарадват от красотите на Варна.

Снощи от 6 до 7 ч. музиката на морската полицейска служба даде на открито пред общината концерт. Всяка вечер тези концерти ще бъдат изнасяни поред от музиките на варненския гарнизон”.

Споделете