Гордостта да си първи (III част)

“Да се знае и помни!” – срещаме такава рубрика в старата варненска периодика. Подбрахме интересна информация за събития, случили се за първи път в нашия град, а и в България. За някои от тях ще разкажем подробно в бъдещи публикации. Да отдадем почит на онези предприемчиви личности, които са допринесли за прогреса и благополучието на Варна и ни карат да изпитваме заслужена гордост.

Първият подводен телеграфен кабел от Цариград до важната черноморска крепост Варна е положен през 1855 година. Няколко месеца преди това е завършена телеграфната линия Шумен – Варна. На 10 октомври 1855 година Шумен приема първата телеграма от Цариград през Варна. По същото време е осъществено полагането на още един подводен кабел – между Варна и град Балаклава в Кримския полуостров. След размяна на телеграми по този презморски кабел в Черно море се осъществява най-дългата за времето си телеграфна магистрала: Балаклава – Варна – Шумен – Русе – Гюргево – Букурещ – Виена – Париж – Лондон. По този телеграф, по време на Кримската война, се предават заповедите на военните командвания на Франция и Англия, бюлетините за военните действия, както и репортажите на западноевропейските кореспонденти до техните вестници.

Първата топографска карта на Варна с мащаб 1:5000 е изработена от руски топографи още през 1878 година. Тогава градът се простира само на 1700 декара, а населението е около 24000 души. На картата са отбелязани крепостните стени на Варна, а също така и седемте големи табии (укрепления) – Али бей табия, Йълдъз табия, Кадър баба табия, Русенската табия, Таш кюпрю табия, Скеле табия и Ени куле табия. На картата са отбелязани още пет по-малки укрепления, както и 11-те здрави дървени порти, обковани с желязо, през които се влизало във Варна. Отбелязани са още и важни за времето обществени сгради – старата турска военна болница, старите турски казарми, училища, джамии, военни складове и др.

Първата българска стъкларска фабрика е основана през 1893 година край село Гебедже (Белослав). Нейни създатели са химикът Гюлмезов и група търговци. Фабриката просъществувала две години като акционерно дружество. През 1909 година започва дейността си новата стъкларска фабрика, откупена от фирмата на братя Мешулам в съдружие с австриеца Йозеф Кордон.

Идеята за първия алманах и пътеводител на град Варна принадлежи на писателя Антон Страшимиров. Още през 1902 година той иска да му се отпусне помощ, за да подготви на български и френски език ръкопис, описание и “пътеводник” на българския черноморски бряг от Созопол до Калиакра със сто снимки, предимно пейзажи и забележителности от Варна и Бургас, но въпреки похвалната цел, средства не се намират. Идеята се подема още няколко пъти през годините, но по една или друга причина не се реализира. Едва през 1923 година Атанас Христов издава “Алманах и пътеводител на гр. Варна” на български и френски език с план на улиците, снимки, реклами, адреси на фирми и представителства.


Към Гордостта да си първи (I част)
Към Гордостта да си първи (II част)

Споделете