Скрижалите на народните будители

Паметник на Отец Паисий в Алея на Възраждането. Скулптор Кирил Шиваров. Открит на 24 май 1927 г.1 ноември – дата, свързана с българското Възраждане, дата, на която изразяваме нашето преклонение пред народните будители – неумолимите радетели на езика, на писмеността, на българското самосъзнание и духовността.

Избрахме за Вас есето на Георги Кожухаров “Скрижалите на народните будители”, публикувано във вестник “Варненска поща” на 1 ноември 1942 година.

Има личности, които никога не умират в душата на своя народ. Те преминават границите на времето и пространството, и техните имена горят вечно като свещени кандила в пантеона на безсмъртните.

Българският народ се гордее с една дълга плеяда от такива светли личности. Подвигът и делото на хилендарския монах Паисий, Неофит Бозвели, Софроний, Берон, братя Миладинови, Григорий Пърличев, вдъхновеният бунт за свобода на Раковски, Ботев, Левски и Бенковски ще живеят вечно в душата Паметник на Иван Вазов в Алея на Възраждането. Скулптор Андрей Николов. Открит на 24 октомври 1920 г.на България. Те вечно ще вдъхновяват българите да обичат силно родната си земя и да пазят огъня на свободата никога да не угасне по нея. Те вечно ще възправят нашия взор към светлия храм на българската независимост. Те вечно ще поддържат в сърцата ни будно нашето национално съзнание и народностно самочувствие.

Защото те са великата камбана на българския дух. Защото те са нетленните духовни пазители на родната ни реч и вяра. Защото те са будната съвест на Родината ни…

Никой повече от нашите народни Паметник на Васил Левски в Алея на Възраждането. Скулптор Жеко Спиридонов. Открит на 27 юли 1912 г.будители не е желал да види България велика и обединена, никой повече от тях не се е борил за това и никой повече от тях не е изгарял в мъка и горест, когато е виждал “как тиранинът беснее над родната ни земя” и как тя страда разкъсана и изтерзана.

Смирен поклон пред великата памет на българските възрожденци и пламенни будители на българското национално съзнание и воля за свободен и независим живот!

Споделете