Добре дошли, гости!

В стара Варна летният сезон официално се открива на 15 юни и продължава до 15 септември. Варна се превръща в най-желаната морска дестинация за многобройните български и чуждестранни туристи. Настъпва времето на плажните истории…

Фейлетонът “Добре дошли, гости!” е публикуван във вестник “Утринна заря” от 1928 година, но защо ли съдържанието му звучи толкова познато и днес? 🙂

Пристигаше един мой приятел и аз отидох да го посрещам.
Влака пристигна, ние с приятеля си се прегърнахме, целунахме и прочие лицемерни установености при посрещането.
Тръгнахме към града.
И понеже е любопитен да разгледа града, тръгнахме пеша. (Не, че нямаше пари за превоз. Той още не бе влязъл в града, така че, не бяха успяли още да го оберат).

Когато се изкачвахме по улица “Гургулята”, приятелят ми хлътна на две места, спъна се на три, нагълта се с прах, но пак любопитството му не бе задоволено та ме запита:
– Това място останка от някаква разрушена крепост ли е, или тук са били старите турски гробища?
– Не, приятелю – казах му аз – това е улица, каквито са били всички варненски улици. И понеже сега има и по-хубави от тази, тази е оставена нарочно в първобитно състояние, за да виждат хората колко лоши са били нашите улици.

Стигнахме “Мусалата” и поехме по ул. “Цар Борис” и “6 Септемврий”.
Тук живота кипеше под пълна пара: по тротоарите имаше десетки бъчви с някаква черна течност, хора около тях изпоцапани до уши нагребваха от тази течност и поливаха улицата, по която други, с метли в ръце, размазваха течността. Два валяка се надпреварваха със своя шум и пушек.
– Каква е тази тревога, какво се е случило? – ме попита приятеля ми.
– Улиците китонираме, специално за курортисти – усмихнах се аз.
-Ами защо едва сега през сезона, когато вече пристигат курортистите?
– Нарочно. За да видят, че за тях го правим!

Приятелят ми припадна от умиление. Благодарение, че наблизо минаваше един шурупчия, успях да го свестя.

Речник на непознатите термини (за по-младата аудитория) 🙂
Китониране на улиците – в стара Варна китонната настилка е модерна европейска пътна настилка, на която горният слой е напоен с водонепропускваема китонна смес (емулсия от специално рафиниран катран от каменни въглища,примесен с малко мазна глина и вода). За повече информация прочетете тук

Алберт Кан. Продавач на сиропШупупчия = Сиропчия – продавач на сироп, който обикаля улиците на града и призовава гражданите да закупят от стоката му.
Сиропчиите, наред с бозаджиите, млекарите, зарзаватчиите и пр. излизали още в ранни зори и с виковете си смущавали реда и спокойствието на гражданите. Поради това местните градоначалства били принудени да издадат наредба, с която млекарите се задължават да разнасят млякото по домовете, а всички останали търговци да се установят на едно определено място и там да чакат своите клиенти.

Споделете