Мода за мъже

Когато разглеждаме стари снимки винаги ни прави впечатление елегантността на фотографираните дами и господа. И въпреки женската хегемония в модата, мъжете, облечени по последна европейска мода, също будят възхищение. Как е изглеждал българският мъж, в частност варненецът в края на XIX и в началото на XX век? Представяме ви неговия портрет:

Светли или на райе, доста широки панталони падат във вид на тирбушон върху обувките. Широко разтворена жилетка от цветен плат или изпъстрена с цветя или шарки. Късо сако. Вместо горна риза се носи нагръдник – цветен или бял, който се закопчава за първото копче на панталоните, за да стои изпънат. Ако нагръдникът е твърд, когато мъжът сяда, той се издува и наподобява щит.

Носят се ръкавели, които се пъхат направо в ръкава. Те са широки и при всяко жестикулиране падат до пръстите, а господинът често ги натиква навътре. Понякога някой по-темпераментен оратор, любител на отривистите жестове, може да изпрати ръкавелите в редовете на слушателите. По ръкавелите някои мъже си бележат срещите, а келнерите правят на тях сметките на клиентите. Студентите пък ги използват за „пищови” при изпит.

Яките на костюмите,направени не по мярка, не лягат добре около врата. Тогава на пазара се появява един нов артикул – стоманена пружина, която се поставя под яката. Много често се наблюдават комични ситуации – ако господата са забравили за извадят пружината, при събличане на пардесюто в кафенето или ресторанта, тя може шумно да изхвърчи и да полети над главите на изплашените посетители.

Повечето мъже за икономия се обличат с готови дрехи от магазините. Най-големите и луксозни магазини за европейски платове и дрехи във Варна се намират на главната търговска улица „Преславска“. Един от най-посещаваните магазини е „Пазар Паруш“, в който освен платове и конфекция се шият дрехи по европейски журнали.

Сакото и палтото редингот с малки ревери окончателно изместват модния в края на XIX век сюртук. По-елегантните носят палта без ръкави, с дълги пелерини, падащи до коленете. По-късно се появяват и палтата със силно стегната талия и цепнатина от кръста надолу.

В края на XIX век властелин в официалните тоалети е фракът. През 20-те години на XX век при официални церемонии – приеми, визити, празници, мъжете от по-висшите социални кръгове носят смокинг, бяла риза с твърда яка и ръкавели, сребърни или златни копчета, бяла или черна папионка, черни лачени обувки. На ръцете си поставят бели платнени или кожени ръкавици.

Като шапка на мода е бомбето, черно или сиво, понякога и кафяво. По-важните личности носят халбцилиндър, т.е. по-високо и отрязано като цилиндър бомбе. Халбцилиндърът също е черен или сив. Калпакът е категорично отречен от елегантните. През лятото всички носят сламени шапки „канотие“, които се продават по 1, 20 лв. парчето. Най-скъпата шапка достига 4-5 лева.

Бастунът е голяма необходимост – дебел или тънък, със сребърна, кокалена или филдишена дръжка, а често и от никелирана ламарина. Който не носи бастун, губи 50% от своята елегантност. Всеки носи бастуна по свой маниер: под мишница или в двете ръце, закопчани зад гърба, без да се смущава, че пречи на движещите се около него. Някои са виртуози във въртенето на бастуна с два пръста – показалеца и средния.

През 30-те години на 20 век на мода излизат палтата реглан – свободни и широки, ушити от габардин, шевиот в светлосиви и кафяви цветове. Наред с меките касторени шапки се носят астраганени калпаци, а чадърите в калъф заменят бастуните.

Във Варна се откриват много нови магазини: „Арарад“, „Базар Добруджа“, „Новий лукс“, „Габрово“, „Лебед“ и др. Многобройни са шивашките и шапкарски ателиета. Специализирани магазини за мъжко облекло са: „Елегант“, „Париж“, „Фар“. В тях шивачи и шапкари изработват дрехите и шапките предимно по чуждестранни журнали. За 30 лева всеки може да си закупи хубав елегантен костюм и да заприлича на европеец, абсолютно подобаващо на гражданин на един модерен курортен център като Варна.

Прочети още: Дамска мода

Споделете