Българката върху пощенски марки

По повод 8 март ви предлагаме една интересна филателна разходка назад в годините, за да проследим как българката е изобразявана върху пощенските марки, които Министерството на съобщенията започва да отпечатва още от 1879 година.

За първи път на българката е посветена и издадена марка в редовната поредица от 1921 г. от 2 лева – жетварката.
През 1931 г. в поредицата за въздушна поща (Голям и малък гълъб) е изобразена жена с гълъб в ръка, изпращаща писмо до любимия.
На друга поредица, посветена на откриване паметника на Шипка (1934 г.) в марката от 14 лв. е ознаменуван заветът, който майката дава на сина си.

През 1935 г. в поредицата “8-ми Съюзен юнашки събор” в марките от 2 и 4 лв. виждаме жената спортистка (юнакиня).
За 4-ия конгрес на славянските географи и етнографи – жената е отразена в пощенска марка от 2 лв. като розоберачка.
Други две труженички – жетварка и гроздоберачка пък са намерили място в поредицата “Стопанска пропаганда”, издадена през 1938 г. в два цвята.

Образът на българката срещаме и в поредицата “Труд и радост” от 1942 г. и “За пострадалите от войните”, същата година.
Като здравен работник е изобразена в марките от 2, 10, 30 и 50 лв. в поредицата “Червен кръст” от 1946 г., а като пестелива жена – в марката от 20 лв. на поредицата “50 години Пощенска спестовна каса”.

С обявяване на България за Народна република жената е представена като символ-паметник и емблема на новата държава (1946 г). и като закрилница на децата – в поредицата “Зимна помощ”, същата година.
Работещата жена заема централно място в марката за Деня на труда 1 май през 1955 г. – издание в два цвята.
През 1957 г. излица поредица, посветена на 8 март – Международния празник на жената.

В поредицата “Народни носии” (1961 г.) са представени български женски носии от различните региони в страната.
През 1970 г. се провежда поредното Световно изложение в японския град Осака под мотото „Прогрес и хармония за човечеството”. На 20 май се чества националният ден на България. По този повод в София и на изложението в Осака е пуснато в продажба специално филателно издание, отбелязващо българското участие на световния форум.

Жената е представяна още и като актриса – по случай честване “50 г. народен театър”; като оперна певица – в поредицата “Оперни певци” (1970); като обект на изобразяване в картините на бележити български художници – Дечко Узунов, Владимир Димитров-Майстора, Стоян Венев и др.

Споделете