Варна – огледалото на България пред чужденците

Публицистът Петър Петков

Книгата “Около Европа” на Петър Петков е отпечатана в хиляда броя в печатницата на А. Ю. Пъндъклийски във Варна през 1939 г.

“Публицистът г. Петър Петков е имал щастливата възможност да направи едно плаване с българския параход “Родина” по така наречената континентална линия и да предложи на българските четци своите пътни впечатления с надслова “Около Европа”….(От предговора, написан от Крум Кънчев)

“Континенталната линия”

Ето как, завършвайки своя пътепис, авторът изразява възторга си пред Варна, “нашата черноморска Царица, нагиздена с всичките драгоценни дарове на неподражаемата природа”:

“Отминаваме монастира “Св. Константин”, като пречупваме курса към пристанището на Варна.

Пътуваме край брега, където са кацнали вилите всред необятните лозя.

Каква прелест притежава крайбрежието от морската градина до монастира “Св. Константин”!

Като допълнение на това идва кетонираният път, който лъкатуши край брега и придава вид на една Ривиера.

Всичко, което се открива по брега говори за голямата щедрост на природата към Варненското крайбрежие.

В това може всеки да се увери, само когато излезе вън от пределите на България.

Действително, видях много крайбрежия и много градове в разни страни, обаче никъде не можах да видя град с такова крайбрежие, каквото има градът Варна.

Хубава е Варна през деня и през нощта, като се гледа от морето.

Всичко тогава е плувнало в трептящи светлини, чийто трепет залива града. И тогава улиците са осеяни с народ, отиващ в градината, за да се полюбува на морето, да се поразходят, а други да потанцуват на терасата под такта на някое танго, придружено с шума на плискащите се вълни на брега.

Варна е огледалото на България пред чужденците със своя климат, защото няма ги слънчевите дни на Варна в Лондон, Лит, Единбург, Анверс, Брюксел, Париж и в много други европейски градове.

Варна е величествена със своята златна корона, като царица на Черно море, защото природата е била нейна слънчева майка, която милее за своето чадо и го е облякла и нагиздила с най-хубавата премяна.

Само, който види други градове в разните държави, само той може да прецени град Варна като курорт в България, като страна щедро надарена от природата със здрав клмат, плодородна земя и други богатства.

Ето защо всеки българин трябва да пази България като зеницата на окото си, да се жертвува за нея и да работи за благоденствието на народа и държавата!”

Споделете