Портрети на варненски дами

Портрет на Анна Станчова - придворна дама, съпруга на Димитър Станчов
Портрет на Анна Станчова – придворна дама, съпруга на Димитър Станчов

В България първите модерни фотоателиета се появяват в края на XIX век и принадлежат на пристигнали от Виена фотографи. Те били поканени лично от Фердинанд, за да заснемат с добра техника български градове и области. Освен прекрасните пейзажи, до днес са съхранени и много портрети на български граждани. Като придворни фотографи те са имали привилегията да заснемат елита на страната.

Фотоателието представлявало пространство, разделено на няколко части – приемна, гардероб с будоар за дамите и работно помещение. Покривът бил стъклен, като светлината се коригирала с различни пердета.

Интериорът изобилствал от типичен за времето разкош – богато изрисуван фон с различни пейзажи – морски бряг, стени на средновековни замъци, изображения на диви животни и растения. В декора се откроявали бутафорни мраморни колони и ажурни парапети; стените били драпирани с красиви тъкани, а подовете били застлани с меки килими. Често клиентите били заснемани седнали на специални канапета до красиво аранжирана масичка с вази с цветя, книги или клетка с птица. В гардеробната имало разнообразни костюми, шапки, бастуни и други модни дамски и мъжки аскесоари, както и народни носии от различните етнографски области.

На клиентите, изчаквайки реда си, се предлагало да разгледат албум с образци на снимки, изработени във фотоателието. Някои фотографи наемали дори стилисти и гримьори. Славата на едно ателие зависела от капризите на модата, местонахождението и, разбира се – рекламата.

По случай 8 март избрахме за вас от дигиталната ни колекция галерия от дамски портрети, направени във варненски фотоателиета в края на XIX век от прочути за времето фотографи.

Споделете