Кръстьо Сарафов – жрецът на театралното изкуство

Пребиваването на Кръстьо Сарафов във варненския театър е много кратко – сезон 1935-36 г. Въпреки това присъствието му е осезателно и е културна проява с голяма стойност в историята на българския театър. Той допринася и за популяризирането на варненския театър, който заема първо място сред извънстоличните по това време.

Сценичните образи на Кръстьо Сарафов, изваяни с великолепна актьорска фантазия и техника, получават висока оценка и възхвала от критиката и хилядите почитатели в цялата страна. Сред най-впечатляващите му театрални превъплъщения са Сирано дьо Бержерак (на Едмон Ростан), Тартюф и Арган (в Молиеровите „Тартюф“ и „Мнимият болен“), Фамусов (в „От ума си тегли“ на Грибоедов) и др.

На 20 юни 1935 г. в-к „Варненска поща” съобщава: „Най-големият български артист Кръстьо Сарафов приел поканата да играе през новия сезон във Варненския театър. Снощи по телефона кметът инж. Янко Мустаков е уговорил с него последните условия и получил съгласието му да застане начело на артистичния състав, да стане негов премиер.”

А театралният критик Д. Б. Митов отбелязва: „Като знаем, че най-големият български артист (Кръстьо Сарафов) е във Варна, смело можем да потвърдим, че центърът на театралния живот тази година ще бъде в провинцията…”.

Афиш за премиерата на “Женитба” пред театъра

23 май 1936 година. На сцената на варненския театър при изключителна тържественост се чества 60-годишнина от рождението на Кръстьо Сарафов. Сред публиката е целият елит на града и официалните власти. Военен оркестър изпълнява химна „Шуми Марица”, следва кратка музикална програма, последвана от премиерата на „Женитба” от Гогол. В ролята на Подкальосин е юбилярът. Аплодисментите са продължителни, дори по време на представлението. Ето как тогавашната преса е отбелязала събитието:

„Областният управител г-н Казанлиев поднесе орден „За гражданска заслуга” на г-н Сарафов, с който Н. В. Царят е благоволил лично да го награди. Получени бяха телеграми, между които и от Царят: „Особено ми е приятно да ви поздравя сърдечно по случай вашата 60-годишнина. Искрено се присъединявам към почитателите ви, които днес честват големия наш артист, като пожелавам Бог да ви запази дълги години здрав и все тъй добър, за да продължавате на родната сцена творчеството, което всички високо ценим.! Царят.”

По случай този юбилей в-к „Варненски новини” от 22 май 1936 г. излиза със специална страница, посветена на събитието. Виж

Споделете