Основател на научното калолечение у нас е проф. д-р Параскев Стоянов.

Кратки биографични данни:

Параскев Стоянов е български лекар, хирург и общественик, оставил трайна следа в историята на медицината в България, в частност във Варна. Основоположник на българската хирургическа школа и автор на първите учебници по хирургия. Един от основателите на Медицинския факултет в Софийския университет.

Работи в областта на оперативната хирургия, физиотерапията, морелечението. В периода 1905-1910 г. е старши лекар и управител на варненската болница „Света Марина“. Инициатор за създаването на Аквариума и на Детския санаториум за костно-ставна туберкулоза във Варна. Варненският медицински университет носи неговото име.

Детски морски санаториум край Варна

Първите находища на лечебна кал, които д-р Стоянов проучва, са край Шабла, Балчишка Тузла, Варна и Поморие. През 1905 г. започва да прилага този метод във Варненския морски санаториум.

През 1911 г. излиза книгата на Параскев Стоянов „Калолечението в България и Балчишката тузла”. Регионална библиотека „Пенчо Славейков” ви предлага дигитално копие на изданието (прочети).

Кратки исторически данни за калолечението:

Като лечебен метод е прилагано в примитивна форма още в праисторически времена. В Римската библиотека е запазен папирус „Кахун”, датиран 3000 години пр. н. е. В него се съобщава, че при женски заболявания и болки в краката се прилага лечение с кал.

В индийската „Книга на живота” – „Аюр Веда” е написано, че някои болести в ставите и гръбначния стълб се лекуват с кални бани. Древните египтяни също са използвали калта по течението на р. Нил за лечение на ставни заболявания.

Плиний Младши (I в. н. е.) съобщава, че на Кримския полуостров съществуват кални езера, където се лекуват всякакви рани. Гален (II век от н. е.) препоръчва болното място да се третира с кал при хронични възпаления, отоци, хемороиди, упорити болки и др.

В Европа първите курорти, където се прилага калолечение, се появяват през XVI век. Много популярно е в Италия, където калта е с вулканичен произход. По-късно този начин на лечение се въвежда и във Франция и Германия.

В Русия също е познато калолечението край бреговете на Черно море (езерата до Одеса) и Кримския полуостров. И в съседна Румъния познават лечебните свойства на калта. Езерото Текиргьол до Констанца е много популярна курортна дестинация, благодарение на прочутата си кал.

У нас тракийският град Анхиало (Поморие) е построен на„ свещеното езеро” , а според предания в далечното минало през добруджанската степ преминават големи кервани за Тузленското езеро, за да търсят лечение.

Споделете