Оригинален начин за рекламиране на българския морски флот и приобщаване на българина към морето са морските календари.

Джобно календарче с орнаменти от платноходки върху развълнувано море, рисувани от мариниста Александър Мутафов е издаден още през 1923 г. Подобни други календарчета, образци на графичното майсторство, е имало и за годините 1924, 1925 и 1926.

През 1937 г. е издаден настолен седмичен морски календар. Отпечатан е в три цвята и на всеки лист са поместени снимки, които отразяват дейността на военноморския ни флот (по това време с името “Отделение за морска и дунавска полицейска служба и морска учебна част”).

Илюстрациите са на съответни за времето си образци на ветроходни учебни кораби, монитор, подводница, изтребител, линеен кораб. Репродукции на картини показват моменти от боевете през Освободителната война. Снимки отразяват дейността на възпитаници на Морското училище, ветроходни и гребни състезания, кътове от варненското и бургаското пристанища, рибарския център Созопол, морските бани и др.

Под всяка снимка има лозунг, напр.: “Българската младеж копнее по хубостите и страхотностите на морето”, “Водният спорт развива тялото и калява духа най-бързо и най-сигурно”, “Да нямаш кораби, с които да използваш водните пътища, ще рече да буреняса най-плодоносната нива”.

Във Варненската библиотека се съхраняват два стенни морски календара за 1937 и 1938 година, илюстрирани с картини от Александър Мутафов. Лозунгът под тях гласи: “Не чакай да създаваш флот когато те нападат, защото не се копае кладенец когато ожаднееш”. Календарът за 1940 г. е илюстриран от друг известен варненски художник-маринист Георги Велчев със съответния лозунг: “Флотът е най-верният страж на отечествените води и най-сигурният защитник на родните брегове“.

Споделете