Варна в детските очи

През 2014 година ученици от ОУ “Ангел Кънчев” – Варна работиха по проект “Архитектурно-историческите забележителности – мост между поколенията” в рамките на Фестивала “Варна – моят древен и млад град 2014”. Регионална библиотека “Пенчо Славейков” беше един от партньорите в проекта. Учениците влязоха в ролята на историци, изследователи, краеведи и фотографи.

В отдел “Регионална история” разгледаха документи, свързани с историята и настоящето на значими варненски сгради – архитектурни и културни паметници, създали уникалния облик на града ни.

Талантливите деца ни подариха изработения от тях календар за 2015 година “Дванадесетте най-забележителни архитектурни сгради от миналото на Варна” и книгата “Варна – архитектура и култура”.

Представяме ви очарователните есета на нашите млади приятели.


Един прекрасен ден

Един септемврийски ден аз, две мои приятелки и учителите ми отидохме на обиколка из Варна. Въпреки че живея в града откакто се помня, научих много и най-различни неща за Варна. Видях как е изглеждала преди и колко промени са настъпили.

Първо отидохме в Окръжната библиотека, в отдел “Краезнание”. Там разгледахме стари снимки на града. Даже ни показаха най-старата фотография на Варна от края на ХІХ век. Дадоха ни книги, в които има много информация за сградите на Варна.

После се разходихме из Морската градина и в най-старата махала на Варна – Гръцката. Там снимахме старите варненски сгради – на Радио Варна, на Аквариума, на Военноморския музей, на Дарик радио, някои от които са много красиви и днес.

Денят беше прекрасен, но за жалост бързо свърши.

Виктория Мандова, 7а клас


Разходка из Варна

Един ден през септември бях поканена заедно с още две мои съученички да обиколим Варна с учителите ни по история и информатика. Все още беше лято и времето беше страхотно. Събрахме се в двора на училището и с автобуса се придвижихме до Общината, където се намира Окръжната библиотека. Служителките в отдел “Краезнание” бяха много учтиви и ни показаха много снимки на Стара Варна, както и една презентация за старите сгради на Варна. След доста въпроси, на които ни бе отговорено подробно и след като ни дадоха книги за нашето проучване, ни изпратиха с подаръци.

Продължихме разходката си. Снимахме се пред красивите фонтани, пред Археологическия музей (бившата Девическа гимназия), пред Градската галерия (бившата Мъжка гимназия) и други сгради. Обиколихме старата част на Морската градина, най-старата махала на Варна – Гръцката. Открихме много красиви сгради като Щаба на флота (бивша Търговска борса), сградата на Окръжното управление на МВР, най-старата главна улица на Варна – улица “Преслав”, забележителната сграда на жп гарата….

И макар да живеем във Варна, с тези фотоапарати приличахме точно на туристи, дошли в града през последните летни дни!

Анастасия Бекярова, 7а клас


В Етнографския музей

Нашето училище работи по проект “Архитектурно – историческите забележителности на Варна – мост между поколенията”. Ние, учениците от 4г клас, също решихме да участваме в него. На 14 октомври се отправихме към Етнографския музей. По пътя за музея разгледахме кулата на Градския часовник, паметника на граф Игнатиев, сградата на Театъра. Много силно впечатление ни направи къщата, в която се помещава музеят. Тя е голяма възрожденска къща на 3 етажа с добре поддържан двор. Посрещна ни уредничката на музея. Разказа ни за неговото създаване, а после ни запозна с експозицията в него. Ние слушахме увлекателния й разказ за поминъка на хората в нашия край, разглеждахме с интерес оръдията на труда, много от които бяха съвсем непознати за нас, възхищавахме се от шарките по носиите. Изненадахме се и от вътрешната уредба на дома – широк, просторен, подреден така, че да е удобен за всеки член от семейството.

Върнахме се от музея доволни, че сме се докоснали до още един красив кът от нашия град.

Лора и Стилияна, 4г клас


Посещение на Археологическия музей

С ученици от нашето училище, с госпожа Славова и госпожа Андреева посетихме Археологическия музей в град Варна. Госпожата ни обясни подробно, че преди години музеят е бил гимназия. Даже някои наши учители са учили там. Сградата на музея е много красива, голяма. И отвътре е величествена. Влязохме и започнахме да разглеждаме. Всичко беше много интересно. Видяхме стари кани, накити, фигурки на животни и хора. Имаше много фигурки на жени, защото преди хората са почитали жените. Там имаше и тотеми, делви, амфори, статуи, но ако започнем да ги изброяваме… няма да ни стигне мястото. Най-забележителен беше Варненският некропол. Имаше скелет на 10-12 годишно дете, положено като в корема на майката, защото в древността са вярвали в задгробния живот. Имаше ужасно много съкровища. Видяхме и най-богато украсения скелет, най-вероятно владетелят. Госпожата обясни всичко относно нещата в музея.

Накрая се прибрахме гладни, но доволни! Разказах всичко на мама: колко беше интересно и колко неща научих. Радвам се, че видях тези забележителни артефакти!

Ивано, Анджелина и Дарина, Vа клас


Археологическият музей

На 29-ти септември с няколко деца от училище и с учителките ни госпожа Славова и госпожа Андреева посетихме Археологическия музей на град Варна. В автобуса беше голяма блъсканица! Все пак стигнахме невредими.

Музеят се намира до Общината. Неведнъж сме минавали оттам и въпреки това в деня на посещението научихме, че тази сграда е малко по-необикновена, честно да ви кажа мислехме, че е училище. И наистина пред музея госпожата ни разказа, че тук е била Девическата гимназия. Пред музея си направихме малко снимки, кой гледал към фотоапарата, кой към земята…! След интересните факти, които научихме, влязохме вътре и наистина приличаше на гимназия. Но беше огромна!

В първата и втората зала бяха изложени предмети най-вече от Праисторията. В третата зала, точно в средата имаше голям гроб със скелет, най-вероятно на владетел, тъй като беше обсипан със скъпоценности, а имаше и жезъл. Мислехме, че това е истински скелет, но по-късно разбрахме, че оригиналът е съхраняван някъде долу в подземията, защото там е в безопасност и условията са благоприятни за него. Госпожата ни каза, че с времето платът на дрехите му се е разградил и поради тази причина са останали само златните украшения. Гледах скелета и си мислех: “Наистина ли всички изглеждаме така отвътре?!”

В следващите зали имаше интересни експонати, много бижута, всяко с невероятни детайли.

Близо час и половина ни беше необходим, за да обиколим целия музей.

Направихме си много снимки. А после уморени, но изпълнени с впечатления, се прибрахме у дома.

Преслава и Ирма, VІв


Благодарим на нашите млади приятели за емоционалните и неподправени истории. Пожелаваме им да бъдат все така любознателни и да обичат родния си град.

Весели Коледни празници и щастлива Нова година! До нови срещи в съвместни бъдещи проекти!

Споделете