Варненската Коледа

Преглеждайки старите варненски вестници добиваме представа как нашите съграждани са посрещали Коледа и Нова година, какво са слагали на трапезата, какви подаръци са правели на близките си, кой се е грижил за празничното им настроение. Особено се открояват щедрите благотворителни акции за подпомагане на социално слабите, организирани всяка година в града ни.

“Рождество Христово е благотворителност и милосърдие”, пише вестник “Черно море” през 1893 година и съветва читателите: “… напомнюваме на уважаемите си съграждани, че биха направили много по-добре, вместо да си служат с карточки и поздравления или да правите и посрещате визити, по-добре да харижите по десетина или повече лева на някои от фондовете за подпомагане на бедните. Вестникът ще излезе навреме пред коледните празници и всякой може безплатно да си послужи у нас за съобщението, че подарява вместо визитните карти известна сумица. Самата подарена сума, след известието във вестника ни може и трябва да бъде поискана направо от представителите на съответните фондове срещу редовна квитанция”.

Коледно представление на ученици от Немското училище, 1938 г.Коледните празници през 1895 година са организирани от д-р Анастасия Головина, съвместно с варненското учителство. Във всички варненски училища около коледните дървета се разиграват представления и томболи, раздават се подаръци и се организират милосърдни акции.

През 1907 година Варненското епархиално свещеническо братство устройва “една елха за бедните сирачета в градът ни”. Вестник “Известник” разказва за тържеството, проведено в зала Съединение. “На 27 м. м., на третия ден на Коледа, видяхме украсената зала с елхата и пред нея 80 мили дечица окъсани, посърнали, но весели и засмени, наредени пред елхата. Те, горките, ту се смееха, ту свенливо навеждаха главичките и се чудеха на запалените свещици по зеленото украсено дърво. Най-сетне всички по едно бяха повикани и подарени с по едно портукалче и играчки и с по 2 метра плат за дрешки. Ничтожен подарък, но голяма радост бе завлядяла бедните дечица… Това мило тържество стана още по-весело, когато и г. Добри Христов, учител по музика от девическата гимназия с хорът си изпя няколко песнички”.

Варненско женско благотворително дружество "Милосърдие"През 1925 година гражданският комитет “Коледна Елха”, под председателството на Негово Високопреосвещенство Митрополит Симеон “взе грижата да раздаде на бедните деца – ученици и ученички за коледните празници шапки и чорапи. Миналата година им дадоха фанели, а по-миналата – обуща. Тая инициатива заслужава подражание”.

По предложение на кмета Никола Попов през 1928 година се провежда кампания за събиране на средства за трапезариите към основните училища, където се хранят крайно бедните ученици. Поканени са на среща всички диригенти на коледарски хорове в града. В своята реч г-н Попов подчертава, че “коледуването, имайки за цел да запази хубавите коледни народни обичаи трябва да има за събираните подаръци една благотворителна или културна цел и апелира към г. г. диригентите да се съгласят и отстъпят половината от приходите, които ще съберат при коледуването в полза на ученическите трапезарии”.

През 1929 година Представление за Рождество Христово, 1927 г.младежката организация “Родна Добруджа” организира детско коледно тържество в бежанския квартал на Варна. “Салонът в трудовашката казарма беше препълнен. Дойдоха децата с родителите си. Всяко дете добре знаеше от миналото, че за тоя ден то трябва да научи и каже най-доброто стихотворение. Тия, които ходят на училище, те все понаучаваха по нещо от училището за коледната елха, ала правеше впечатление и извикваха сълзи множеството случаи на 3-4 годишни деца, на които едва се чуваха гласовете, а се надпреварваха, кое по-напред да излезе и да декламира”.

По Коледа не са забравени и затворниците. През 1929 година по случай “Рождените Христови празници” цар Борис III подписва указ, с който се помилват 180 души. Наредено е помилваните да бъдат пуснати веднага, за да могат по празниците да бъдат по домовете си.

Жест на милосърдие проявява и варненският текстилен магнат Асен Николов. Той дарява 10 000 лева на инвалидите от войната, на което варненската общественост откликва с думите: “Нас ни радва, че има още родолюбци, които да сгряват сърцата на живите паметници от войната и да подхранват надеждата, че България не ще загине”.

Скъпи приятели, Инфопорт Ви честити Рождество Христово и Ви пожелава весели празници, здраве, любов и благополучие! И нека всички ние отворим сърцата и душите си за добротата и милосърдието, за обичта и топлотата в отношенията помежду ни!

Споделете