Архитектурни маршрути

Георги Кацарски е човек с отношение към историята и съхраняването на културното наследство. От доста години проучва архитектурното богатство на Варна. Добросъвестно събира сведения за забележителни личности, допринесли за развитието на града, създали истински архитектурни шедьоври, както и за проектанти, предприемачи и строители, имената на които често остават в сянка. През 2009 година излиза книгата ”Варна – архитектура, архитекти” в съавторство с арх. Емил Пасков. Изданието е илюстрирано със снимки, дело на Георги Кацарски. Освен историята, другата “страст” на автора е спортът. Има издадени две книги: “Боксът във ВарнаиВолейболът във Варна, както и много публикации на спортна тематика в пресата.

Преставяме ви най-новата книга на Георги Кацарски – “Варна: Архитектурни паметници. История. Личности”

Авторът за своята книга:

“Книгата, която представям на Вашето внимание, по същество е исторически и туристически пътеводител, който отразява част от развитието на града от Освобождението до днес. Произволно избраните 14 маршрута ми позволиха да обединя в едно цяло архитектурното и историческото наследство, части от историята на града и да пресъздам образите на около 90 известни и по-малко известни варненци, дали своя принос в изграждането на Варна.

Като следвам начертаните маршрути с повече от 1 2000 броя снимки, илюстрирам красотите на нашия град, покрай които ежедневно минаваме, но не забелязваме. Маршрутите ми позволиха безпроблемно да отразя всички забележителности на Варна, по-значителни обществени сгради, молитвени храмове, училища, монументи, хотели, спортни обекти, съвременни сгради, тяхната история, архитектите, които са ги съдзали, и любопитни факти, свързани с тях.”

14 -те маршрута изграждат един голям цветен албум на красива Варна и са чудесен туристически пътеводител за наши и чуждестранни гости.

Първи маршрут: Площад “Независимост”
Втори маршрут: Улица “Преслав”, Улица “Мусала”, Площад “Мусала”
Трети маршрут: Булевард “Княз Борис I”
Четвърти маршрут: Булевард “Мария Луиза”, Улица “Антим I”, Улица “Братя Шкорпил”
Пети маршрут: Площад “Св. Св. Кирил и Методий”
Шести маршрут: Булевард “Сливница”
Седми маршрут: Площад “Петко Р. Славийков”, Булевард “Приморски”
Осми маршрут: Булевард “Владислав Варненчик”
Девети маршрут: Булевард “Христо Ботев” и неговото продължение
Десети маршрут: Вароша – старият град
Единадесети маршрут: Из старата турска махала
Дванадесети маршрут: Новите квартали – IV и V участък
Тринадесети маршрут: Идеалният център на града
Четиринадесети маршрут: Из Морската градина

Да се разходим по маршрут N 1

Споделете