Вестник “Нова любов” за любовта

Преди 110 години във Варна излиза вестник “Любов”, който от бр. 5 е преименуван на “Нова Любов”. Отпечатан е в арменската печатница “Иравунк”. Редактор е Иван Петков, а освен постоянните сътрудници във вестника се поместват и читателски материали, изпратени по пощата.

Вестникът е хумористичен, тонът е морализаторски, тип “бич”. Съдържа стихотворения, кратки разказчета, анекдоти, подписани с псевдоними.

Има няколко колони с любовни новини от страната, като Шуменска колона, Добришка, Балчишка, Русенска, Софийска и др. Много интересна е местната Варненска колона.

“Любов” из Варна:

Понеже летния сезон се закри, то и любовта из морската градина угасна. Препоръчваме на г-да влюбените за зимата да си правят рандевута в градската градина и кинематографите.

Онази вечер две пеперудки от видното варненско общество и един подпоручик (името му премълчаваме) късно след полунощ в морската градина изпълниха: второ и трето действие на Ромео и Джулиета. Ние не сме против, обаче имаше и други зрители, затова тия работи да стават по-скрито и по-добро изпълнение.

Както и папарашки новини:

Миналата неделя са хванати от нашите репортери из горичките на морската градина няколко дами и кавалери в интересно положение…

Много лошо впечатление правят госпожиците М. П. и Т. Н. и господата Л. К. и Д., дето правят своите рандевута в градската градина и то на ачик. “Любов” следи брей…

Поместени са и красиви любовни излияния в стихотворна форма:

На сините очи
Оставете не гледайте ме тъй страстно
О, пълни с жар, дяволити очи,
Че цял топя се аз за вас ежечасно
Кат сняг припечен от пролетни лъчи…

Публикувани са и съобщения и обяви за годежи и сватби:

Драго ни е да съобщим на нашите читатели, че симпатичната ни приятелка Д. Е. и дълбокоуважаемия Р. И. се сгодили тайно. Нашите честитявания на щастливците! Подписано: От новити любовчии

Забавни анекдоти има в рубриката “Масали-Майтапи и Зевзеклъци”, а в рубриката “Около “коша” редакцията на вестника остроумно отговаря на читателски писма.

Много интересно е “Гагаузко любовно писмо” със запазен правопис, както и “Циганското ръкогадаене” за любовна мъка.

А сентенциите във вестника са категорични:

В любовната граматика, целувките са запетаи.

Жената е като лукът, който ни кара да се просълзяваме, но пак го ядем.

Любовта е небесна роса, която освежава сърцата.

Споделете